U udesima za pet mjeseci ove godine 10 stradalih više nego 2021.

Usaobraćajnim nesrećama u Crnoj Gori u prvih pet mjeseci ove godine poginulo je 28 osoba, što je deset više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG pomoćnik načelnika Odsjeka za drumski saobraćaj u Upravi policije Ilija Janjušević.

Saopštio je da Crna Gora ove godine bilježi povećan broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

– U prvih pet mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama bilo je 28 smrtno stradalih lica, a u istom periodu prošle godine taj broj bio je 18. Imali smo 177 teško povrijeđenih lica, dok je prošle godine taj broj bio 133. Dakle, imamo povećanje nezgoda sa najtežim posljedicama, uprkos tome da imamo smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda – rekao je Janjušević.

Podsjeća da smo na pragu špica turističke sezone, kada je povećan broj učesnika u saobraćaju što dovodi do rasta broja saobraćajnih nesreća.

Stoga će, kako je najavio, pojačati saobraćajne patrole na crnogorskim cestama.

– Imamo mlađe učesnike u saobraćaju koji češće učestvuju u saobraćajnim nezgodama u kasnim večernjim satima, dakle to je posljedica izlaska u grad, vožnje pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci – rekao je Janjušević, navodeći da je ljudski faktor glavni uzrok saobraćajnih nezgoda.

Policija, kako je rekao, spremno dočekuje otvaranje prve dionice auto-puta, navodeći kako se nadaju da neće previše posla u smislu saobraćajnih nezgoda.

Za dva mjeseca 352 pacijenta

Dr Ognjenka Šarenac, specijalista anestezije i reanimatologije KCCG, kazala je da se svakodnevno suočavaju sa politraumama, koje podrazumijevaju povrede dva ili više organa koje ugrožavaju žiot pacijenta.

– U protekla dva mjeseca u Urgentni centar primljena su 352 pacijenta iz saobraćajnih nezgoda. U posljednja dva mjeseca kod nas je bilo 18 pacijenata u teškom stanju – rekla je Šarenac.

Otkako su počele vrućine, kazala je, dominiraju motociklisti koji nemaju adekvatnu opremu, sa povredama glave, vrata, grudnog koša, abdomena, karlice i duge kosti.

izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor