U subotu i do 40 stepeni, osvježenje tek nakon 7. jula

Micev kaže da su u pojedinim gradovima u našoj zemlji juče zabilježene rekordne temperature za 29. jun, a kao primjer navodi Žabljak i Ulcinj.

Zbog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm, a narednih dana biće ekstremno vruće, dok će tokom vikenda živa u termometru dostizati 40 stepeni Celzijusove skale, najavio je meteorolog Branko Micev, javlja TVCG prenosi portal RTCG.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG saopštio da se naše područje nalazi pod snažnim uticajem veoma tople tropske vazdušne mase sa sjeverzapada afričkog kontinenta, što je uslovilo visoke temperature i vrućine.

The Patagonia Desert- A 4k Aerial Film of Argentina
01:28

00:20 / 03:03

Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player

Danas nas, kako je rekao, očekuje veoma toplo vrijeme, dok će popodne na sjeveru i u centralnim planinskim oblastima doći do razvoja olujno grmljavinskih oblaka, sa olujnim vremenskim nepogodama.

-Shodno tome izdat je narandžasti meteo alarm za danas. Narednih dana imaćemo visoke tropske temperature, u pojedinim mjestima rekordno visoke temperature. Očekuje se blagi porast temperatura za sjutra i preksjutra. U subotu i do 40 stepeni u Podgorici i Danilovgradu- rekao je Micev.

Vrućine će potrajati do 7. jula, kada nas očekuje pad temperature.

-Pad temperature, a biće uslova za kišu i pojačan sjeverni vjerar. Temperatura će pasti od 5 do 10 stepeni-najavio je on.

Micev kaže da su u pojedinim gradovima u našoj zemlji juče zabilježene rekordne temperature za 29. jun, a kao primjer navodi Žabljak i Ulcinj.

Na Žabljaku je, kaže Micev, bilo 30,9 stepeni.

-Koliko je ovo neobično pokazuje podatak da je za 63 godina na području Žabljaka tokom juna četiri puta temperatura dostizala i prelazila 30 stepeni, a samo prošle i ove godine tri puta. Prošle godine dva puta i ove godine jednom. To je rijedak slučaj- upozorio je Micev.

U Ulcinju je, kako je saopštio, bilo rekordnih 37,7 stepeni za jun u posljednjih 70 godina.

Sve ovo su, kaže on, specifični uslovi kombinacije toplotne energije i visoke vlage u atmosferi.

-Takva kombinacija dovodi do vizokog rizika od olujnih vremenskih nepogoda, grada, udara vjetra, a to smo zapravo i imali ovih dana- kazao je Micev, navodeći da se lokalitet i vrijeme nevremena ne mogu predvidjeti.

izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor