U Sarajevu održana promocija knjige „Biobibliografija, Duško Bjelica”

U Sarajevu je u petak održana promocija knjige „Bio-bibliografija, Duško Bjelica” autora Petra Krivokapića i Nade Drašković. Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj poručio je da ova knjiga ruši stereotipe – da u sportu nema nauke.

Duško Bjelica.png
Duško Bjelica.png

Škrijelj: „Želim ovom prilikom da ukažem da je prof. Bjelica dao ozbiljan doprinos u jačanju saradnje između dva univerzieta – Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Sarajevu. Mi smo to prepoznali kao vrijednost koju treba da čuvamo, te upriličili ovu promociju. Profesor Bjelica je kroz svoj naučni rad, zajedno sa kolegama sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu dao ozbiljan doprinos prikazivanju rezultata njihovih sportskih i naučnih istraživanja, tako da se danas širom svijeta citiraju radovi u kojima su svoj doprinos dali ljudi sa ova dva fakulteta“, naveo je Škrijelj.

Dekan FASTO-a prof. dr Haris Alić ocijenio je da ova knjiga nosi posebnu vrijednost jer je na jednom mjestu objedinjeno sve ono što je radio prof. Bjelica.

Haris Alić.png
Haris Alić.png

Alić: „A uradio je mnogo toga u naučnom, stručnom i sportskom smislu, i studenti sada na jednom mjestu mogu da pronađu sve te materijale koji će im pomoći u usavršavanju. Posebno bi istakao to što je prof. Bjelica imao izuzetnu saradnju, i personalnu i institucionalnu sa FASTO-om. Ponosni smo na tu saradnju, jer je prof. Bjelica kroz istu kreirao nove vrijednosti i na insitucijama u kojima je i on radio, kao i na FASTO-u“, poručio je Alić.

Profesor dr Izet Rađo kazao je da je saradnja sa profesorom Bjelicom – čovjekom otvorenog uma i srca, značajno uticala da fakulteti za sport i olimpijski komiteti u Crnoj Gori i BiH zajedno rastu i napreduju.„Institucije u Crnoj Gori i BiH imale su potrebu za ljudima koji su vizionari. Vidjevši danas opus prof. Bjelice, svi koji su danas sjedjeli u sali bili su fascinirani. To je čovjek ogromne energije, velike vizije i nesebičnog davanja“, istakao je profesor Rađo.

Prodekan FASTO-a prof. dr Munir Talović govorio je o poznanstvu i karijeri profesora Bjelice.

Munir Talović.png
Munir Talović.png

„Nakon prijateljske veze, nastupila je i institucionalna, pa se tako postpisuje ugovor o saradnji između dva univerziteta. Njima je to bio prvi međunarodni ugovor sa institucijama, a nama jedan ugovora, jer smo ranije započeli te procedure“, kazao je Talović.

Prof. dr Izet Bajramović naveo je da sa profesorom Bjelicom već duži niz godina ima korektnu stručnu i istraživačku saradnju.

Bajramović: „Akademski stvaralački put prof. Bjelice je interesantan. Ideje za njegove radove nijesu baš uvijek bile izvedene iz neke naučne teorije ili nekih prethodnih istraživanja, nego su često rezultat njegove radoznalosti i stvarnih problema iz prakse i života. Sa sigurnošću se može tvrditi da je Bjelica ugradio bar jednu ciglu u zid nauke, ali i u zid kulture, dobrih međunarodnih odnosa, posebno zemalja Zapadnog Balkana“, ocijenio je Bajramović.

Prof. dr Duško Bjelica zaključio je da je promocija pokazala sinergiju između profesora sa FASTO-a i rukovodstva Unverziteta, na čelu sa rektorom.

Bjelica: „Posebno sam zahvalan dekanu Aliću. Drago mi je što su na promociji bili prisutni brojni studenti i mislim da je to najveća dobit ove promocije – što sarajevska mladost ima što da čuje, a nadam se da će nešto od toga i prihvatiti“, zaključio je Bjelica.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor