Search
Close this search box.

Nastavak borbi u Sjeverodonjecku; Ruske snage se potiskuju prema Slavjansku

Sto treći dan rata u Ukrajini.

Ukrajina je pozvala na nove sankcije Rusiji nakon raketnog napada (Reuters)
Ukrajina je pozvala na nove sankcije Rusiji nakon raketnog napada (Reuters)

08:01: Ukrajinci su objavili novu procjenu ruskih gubitaka

Ukrajinci kažu da su u dosadašnjem dijelu rata ubili preko 31.250 ruskih vojnika. Takođe, tvrde da su uništili gotovo 1400 tenkova.

07:56: Nastavak borbi u Sjeverodonjecku

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su juče rano ujutro ruske krstareće rakete iz vazduha pogodile željezničku infrastrukturu u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, prenosi Rojters.

Teške borbe se nastavljaju u gradu Sjeverodonjecku, a ruske snage se potiskuju prema Slavjansku, objavilo je britansko ministarstvo odbrane na Tviteru.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da je kontranapadom ponovo zauzeta polovina grada.

07:28: Rat će trajati sve dok je Putin na vlasti

Marat Gelman je istaknuti galerista, član Ruskog antiratnog komiteta i otvoreni kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina. Prošlog decembra Kremlj ga je stavio na listu ,,stranih agenata“ koji moraju da se registruju i prijave bilo kakvo finansiranje ili donacije iz inostranstva – od tada se više nije vratio kući. Budva je njegov dom.

Gelman za Pobjedu govori o strahotama koje Putinov režim čini i Ukrajini i Rusiji, ali je otkrio da su među Rusima koji traže utočište u Crnoj Gori bili i bogati poslovni ljudi, ali i brojni eksperti i njihove porodice, kao i mladi ruski vojnici koji su bježali od vojnog roka kako ne bi bili raspoređeni u borbe u Ukrajini.

06:22: Institut za proučavanje rata: Opada borbena moć Rusije

Institut za proučavanje rata u novoj analizi utvrdio je da sposobnost Ukrajine da napadne ruske trupe u Sijerodonjecku ukazuje na opadanje borbene moći Moskve.

Navode i da će ukrajinski kontraofanzivni pritisak vjerovatno nastaviti da skreće pažnju ruskih snaga na Lugansku oblast, ostavljajući ruske odbrambene napore ranjivim u oblasti Harkov i duž južnih linija.

06:12: Britanija će poslati raketne bacače M270 u Ukrajinu

Britanija će obezbijediti Ukrajinu višestrukim raketnim sistemima koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara, saopšteno je u ponedjeljak, u potezu koji je koordiniran sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na rusku invaziju.

Ministar obrane Ben Wallace rekao je, objašnjavajući dar u vidu sistema za višestruko lansiranje M270, kako će se britanska potpora Ukrajini promijeniti u skladu s razvijanjem ruske taktike.

“Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sistemi omogućiće našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekosežnog topništva, koje su snage Vladimira Putina neselektivno koristile da sravne gradove”, rekao je Wallace u saopštenju.

04:50: Ukrajina: Rusi trpe gubitke u Slavjansku

Glavni stožer oružanih snaga nije priznao gubitak teritorija, ali kažu da su ruske trupe nastavile svoju ofanzivu u blizini Svjatohirska, nekih 20 kilometara sjeverno od Slavjanska, te da su pretrpjele gubitke. Rečeno je da je bilo daljnjih zračnih napada na Slavjansk. Grad se nalazi oko 480 kilometara istočno od glavnog grada Kijeva.

Izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor