Search
Close this search box.

U Beranama u opticaju i nova vlast i novi lokalni izbori

Niko od predstavnika partija koji su izborile parlamentarni status juče nije mogao da da precizan odgovor na pitanje da li će se u Beranama na sjednici koju je za 7. jun sazvala Vlada Crne Gore izabrati predsjednik Skupštine opštine i formirati lokalna vlast, ili će se ići na nove izbore. Predsjednik beranskog odbora Demokrata Novica Obradović u izjavi za “Dan” potvrdio je da i pored brojnih najava još uvijek nije postignut dogovor između njegove partije, Demokratskog fronta, Berane sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore, koji zajedno imaju 19 odbornika. On je kazao da zbog toga nema ni predloga za predsjednika lokalnog parlamenta i da nije siguran da li će taj predlog uslijediti do početka zakazanog skupštinskog zasijedanja.

    ODBORNICI NOVOG SAZIVA SO BERANE/ D.J.

Smatram da smo svi dovoljno ozbiljni da shvatimo da treba da formiramo lokalnu vlast i ispoštujemo volju birača. Još uvijek se nadam dogovoru i mislim da nećemo ići na ponovne izbore. Međutim, još ništa nije definisano tako da su sve opcije otvorene – kaže Obradović.

Pokušaćemo da se dogovorimo oko formiranja lokalne vlasti na nekim realnim osnovama. Svakako da nećemo dozvoliti uslovljavanja. Narednih dana jasnije ćemo definisati svoj stav – saopštili su iz DF-a.

Predstavnik Pokteta Berane sad Mladen Premović smatra da u datoj situaciji ponovni izbori nijesu dobro rješenje.

Dosta sam skeptičan kada je u pitanju postizanje dogovora oko formiranja lokalne vlasti. Međutim, ponovni izbori nijesu dobro rješenje, jer na taj način se pokazuje neozbiljnost političkih subjekata kada su interesi građana u pitanju. Ja se, ipak, nadam da će se do dogovora doći unutar stranaka koje su do sada pregovarale i mi smo spremni da te razgovore ponovo iniciramo – kaže Premović.

Na konstitutivnoj sjednici SO Berane održanoj 17. maja izvršena je verifikacija odborničkih mandata. Njen rad je tada prekinut, jer nije pristigao nijedan predlog za izbor predsjednika lokalnog parlamenta. Predsjednik Skupštine nije izabran ni 27. maja za kad je bio zakazan nastavak sjednice koja nije održana zbog nedostatka kvoruma, nakon čega je uslijedila reakcija Vlade. Prije toga DF i Demokrate su saopštili da nijesu uspjeli da se dogovore oko raspodjele čelnih funkcija i da bi dalji pregovori oko formiranja lokalne vlasti trebalo da se nastave na nivou partijskih centrala u Podgorici.

Predsjednik Opštinskog odbora Socijalsitičke nardone partije i dosadašnji prvi čovjek Opštine Tihomir Bogavac kazao je juče u izjavi za “Dan” da je njegova partija sprema za dogovor sa dosadašnjim koalicionim partnerima. Međutim, kako je naveo, ključ raspleta političke situaciju u ovom gradu nije u rukama SNP-a već rukama drugih stranaka.

-Problem nije u SNP-u, jer ako neko želi da se dogovori mimo nas može to slobodno da uradi. Ukoliko se to ne desi i ode na nove izbore nije krivica SNP. Uostalom mi smo, ako to oni hoće, spremni da pregovaramo sa dosadašnjim koalicionim partnerima. Ako pokažu volju sigurno bi se dogovorili vrlo brzo, ali ako to oni neće mi tu nijesmo krivi, kao što nijmo krivi ni za njihove nesporazume – naglasio je Bogavac.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor