Tužilački savjet: Kovač traži smjenu Medenice

Tužilački savjet danas na vanrednoj sjednici raspravlja o komunikaciji državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava u vezi sa postupanjem u predmetu povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Kovač je rekao kako postoji sumnja da je šef Višeg tužilaštva Lepa Medenica izvršila neprimjeren uticaj na njega kao postupajućeg tužioca u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru bezbjednosno interesantnim osobama Belivuku i Miljkoviću.

    Sa jedne od sjednica savjeta (foto: TVCG)

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović, kazala je ranije da će, u namjeri da se sva pitanja koja se odnose na postupanja državnih tužilaca i njihovu međusobnu komunikaciju rješavaju unutar institucije, sjednici prisustvovati svi državni tužioci koji su akteri događaja.

Begović je rekla da će svim učesnicima u tom postupku omogućiti da članove TS upoznaju sa radnjama koje su preduzimali u konkretnom predmetu.

Ona je rekla da će se, nakon toga, Savjet, kao tijelo koje obezbjeđuje samostalnost svih državnih tužilaštava, održati novu sjednicu tokom koje će biti razmatrana upućena inicijativa ministra pravde Marka Kovača.

Kovač je uputio Tužilačkom savjetu predlog za razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici Lepe Medenice.

Iz Ministarstva pravde su kazali da je, nakon uvida u službenu zabilješku državnog tužioca Vukasa Radonjića, utvrđeno da postoji sumnja da je Medenica izvršila neprimjeren uticaj na njega kao postupajućeg tužioca u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru bezbjednosno interesantnim osobama Belivuku i Miljkoviću.

Tužioci Nikola Boričić i Radonjić na sjednici Odbora za politički sistem i pravosuđe saopštili su da ih je Medenica zvala i pritiskala da puste policajce uhapšene u slučaju ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću. Medenica je te navode negirala.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor