Search
Close this search box.

“Tri praseta” u Zetskom domu

Predstava “Tri praseta” (3+), prema tekstu Stevana Koprivice u režiji Aleksandra Jovanovića, Gradskog pozorišta Podgorica, biće izvedena sjutra u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” s početkom u 13 sati.

Uloge tumače: Omar Bajramspahić, Goran Slavić, Stefan Vuković, Pavle Popović i Vanja Jovićević.

“Ova, ko zna koja po redu, verzija priče o tri praseta mogla bi da se zove i ‘Tri praseta i opčinjeni vuk’. Naime, ovdje vuk nije puki negativac nego neko ko je imao vrlo poetične namjere spram jedne ovce balerine (Aske, da ne bude zabune), ali su mu se prasići ispriječili i omeli ga. Vuk se našao rastrzan između svoje prirode i zadatosti i pokušaja da bude drugačiji. A i prasići nijesu oni iz prototipa bajke sa naravoučenijem. Ova verzija bajke naslanja se na poetiku crtanih filmova sedamdesetih godina prošlog vijeka, čiji su antologijski junaci bili Duško Dugouško, Patak Dača, Pera Kojt i družina. Pomalo antijunaci, a pomnogo sublimati naših mana i vrlina. ‘Tri praseta’ hoće da zabave, a kroz zabavu i da pouče, što je i svrha pozorišta, mada pouke moramo vrlo uslovno shvatiti”, istakao je, između ostalog, pisac Stevan Koprivica.

Prema riječima reditelja Aleksandra Jovanovića, jedna od najpopularnijih anglosaksonskih narodnih, kao i svaka druga bajka, jeste u osnovi priča o odrastanju, sazrijevanju i inicijaciji u svijet odraslih.

U dramatizaciji Stevana Koprivice, sama bajka ima srećniji kraj nego u originalu za obje strane u sukobu. Priča o tri praseta usmjerava djetetovo razmišljanje o sopstvenom razvoju, ali pritom ne pokazuje kakav bi on trebalo da bude, dozvoljavajući mu da donosi sopstvene zaključke.

Scenografija: Smiljka Šeparović, kostimografija: Milena Đurđić, muzika: Leo Đokaj, scenski pokret: Damjan Kecojević, tekst songova: Dejan Đonović, video-animacija i dizajn promo materijala: Sreten Sošić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor