Tražili od Smolovića da reaguje, on ih usmjerio prema Ministarstvu

Mještani nekoliko sela iz Vranešske doline uputili su zahtjev predsjedniku Opštine Petru Smolovću tražeći od njega da pokrene tužbe prtiv koncesionara zbog uništenih puteva na dionicama Tomaševo-Barice i Pisanica-Kovačev Do.

Petar Smolović

Tražimo od Petra Smolovića da protiv ŠIK – a „Lim“ koji je koncesionar šume, podnesete tužbu, kako bi vratili put u prvobitno stanje. Smatramo da ste to dužni, jer su u pitanju putevi u vlasništvu Opštine. A argumenti su višestruki.Stanje tih puteva je katastrofalno. Oni su neprohodni za normalan saobraćaj, izuzev za terenska auta i kamione. Svi su saglasni, pa i Vi, da jeza takvo stanje krivac ŠIK „Lim“ koji je izvozio tehničku građu sa područja MZ Galica, ne poštujući saobraćajna pravila o dozvoljenoj nosivosti- piše u zahtjevu koji je potpisao Vukoman Krgović, predsjednik MZ Galica.

Predsjednik Opštine Petar Smolović za „Dan“ je kazao da shvata sve probleme koje imaju mještani ovog kraja, ali da on nije adresa za podnošenje tužbe, već, kako je saopštio treba da reaguje Ministarstvo poljoprivrede, koje daje koncesije.

Brzo svima ističu koncesije tako da treba sve uraditi da Ministarstvo poljoprivrede obaveže koncesionare da moraju srediti puteve koje koriste. I da se tačno, putem tendera koji se objavi, uzima u obzir davanje bodova ko je i kako održavao puteve.Mještanima smo nudili da saniramo postojeće stanje jer je iznos za izgradnju novog puta veoma veliki. Nudili smo da zakrpimo rupe na putu kroz program javnih radova. Oni to ne žele, a nas bi kompletan novi asfaltni zastor koštao pola miliona eura. Mi ta sredstva nemamo-kazao je Smolović i dodao da su mještani sela Potrk prihvatili da im umjesto nasipa kvalitetno saniraju postojeći asfaltni zastor.

RUPE NA PUTU OD SOKOLCA DO TOMAŠEVA, SLIKANE NOĆU/ -MILOVAN NOVOVIĆ

Krgović naglašava da se ŠIK Lim bio obavezao da popraviti put od Sokolca do Barica, a „zaboravljaju da koriste i put od Pisanice prema Kovačevom Dolu“.

Iz ŠIK- a Lim kažu da su o tome zvanično obavijestili Vas, a vi nama proslijedili da će to uraditi kada to vremenske prilike dozvole.Ipak, od toga nije bilo ništa. Stoga pitamo predstavnike ŠIK-a „Lim“ kako voze građu od Sokolca prema Bijelom Polju, jer ispada da to rade vazdušnim putem. I mi, ali i Vi predsjedniče, znamo da oni građu voze ovim našim tzv. asfaltnim putem od Sokolca do Tomaševa, i da sa pretovarenim kamionima uništiše i ono što je još ostalo od puta. Saopštili su nam iz ŠIK-a da njihovo preduzeće nije nadležno za asfaltiranje puteva. Vjerujemo im, ali nije ni nadležno za činjenje štete i uništavanje opštinskih puteva, zbog čega građani, ali i Opština i država, trpe enormne štete. Kažu da nijesu potpisali ugovor sa Vladom da asfaltiraju puteve. Vjerujemo, ali u tom ugovoru piše, da su oni kao koncesionari dužni da puteve koje su oštetili vrate u prvobitno stanje. Mi samo to i tražimo- navodi se u zahtjevu MZ Galica.

Dalje se ističe da znaju da se od sječe i izvoza građe sa područja ove mjesne zajednice ostvaruju višemilionska dobit, ali da je ovo područje sve siromašnije, a građani nemaju osnovnih uslova za život.

– Vas predsjedniče Smoloviću molimo i tražimo od Vas da preduzmete sve zakonske mjere iz svoje nadležnosti, da zaštitite opštinsku imovinu i svoje građane.U suprotnom biće i Vaša odgovornost zbog nečinjenja- piše u dopisu mještana Mjesne zajednice Galica.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor