Todorović posjetio arheološku lokaciju Tumbarice u Donjoj Ržanici

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović posjetio je arheološku lokaciju Tumbarice u Donjoj Ržanici, a povodom predstavljanja rezultata projekata ,,Očuvanje kulturnog pejzaža prekograničkog područja CG_Albanija“ i ,,Od hrišćanskih starina do unapređenja turizma“, koje Polimski muzej sprovodi zajedno sa partnerima iz Crne Gore i Albanije, saopšteno je iz Opštine.

Opština Berane
Opština Berane

-Predsjednik Todorović, nakon obilaska Tumbarica, imajući u obzir istorijski značaj, kao i turistički i prirodni potencijal lokaliteta, saopštio je da će Opština Berane finansirati asfaltiranje prilaza lokalitetu u dužini od 350 metara.

Direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić na ovoj prezentaciji govorila je o projektima i fazama realizacije. ,,Očuvanje kulturnog pejzaža prekograničkog područja CG_Albanija“ , projekat koji je trajao 24 mjeseca i čija je vrijednost 400 hiljada evra, ima za cilj valorizaciju kulturnog i prirodnog nasleđa i očuvanje tradicionalne arhitekture, kao i značajnog dijela kulturnog nasleđa prekogranične oblasti.

Vrijednost projekta ,,Od hrišćanskih starina do unapređenja turizma“ iznosi 570 hiljada eura, a cilj mu je bio da se lokalitet arheološki istraži, i stavi u funkciju turističke ponude, istakla je Folić.

Prezentaciji rezultata projekata, koja je održana u Polimskom muzeju, prisustvovali su Nikola Đonović i Sanja Todovorić, ispred Direktorata za finansije i ugovaranje evropskih projekata u Vladi Crne Gore, kao i arheolog Predrag Lutovac, dokumentarista Slobodan Obradović i predstavnici sredstava javnog informisanja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor