Search
Close this search box.

Sve Sare imaju svoje mjesto u koordinantnom sistemu konfuzije

Mlada Budvanka predstavila se nikšićkoj publici zbirkom poezije “Atelje” i slikama iz opusa “Čestica tišine”

Pjesnikinja, slikarka, muzičarka, novinarka, sociološkinja… i još mnogo toga.

Sve je to Sara Vuković, mlada Budvanka, koja se nikšićkoj publici predstavila pjesničkim prvencom – zbirkom poezije “Atelje”, kao i slikama iz opusa “Čestica tišine”. Kazala je “Vijestima” da sve Sare imaju svoje “mjesto u koordinantnom sistemu konfuzije”.

”Pisanje je za mene kanalisanje negativnih emocija sa kojima ne umijem da se nosim. Nakon napisanih stihova, osjećam rasterećenje”, kazala je Sara.

Piše kako bi pobijedila negativne emocije, razumjela sebe i svijet oko sebe, a slika onda kada je u saglasju sa sobom. I jednako dobro se osjeća i u ateljeu riječi i u ateljeu slika.

”Moje biće uvijek iznalazi načine da preživi emocije na koje nailazi. U ovom trenutku života rješenje se nalazi, prvenstveno, u suočavanju sa sobom, a samim tim i sa drugima. Sve čime se bavim je dio mene i u svemu se osjećam ‘dobro’, negativne ili pozitivne emocije, nije važno jer me čine živom. ‘Atelje’ je, za mene, proces objedinjavanja svih emocija. Čestice tišine predstavljaju sadašnjost, bez osvrta na prošlost ili budućnost, a u takvom stanju se prepuštam slikarstvu. Najviše me pogađa praznina, ispunjena tišinom, ali i bukom, a sama tišina bez praznine me ispunjava i ne remeti me”, kazala je poetesa i slikarka koju inspirišu intenzivne emocije, a ona jednako dobro barata i sa riječima i sa bojom.

Recenzentkinja “Ateljea”, dr Sofija Kalezić, istakla je da mlada umjetnica kombinuje tradicionalne i moderne pjesničke postulate, svakidašnju leksiku sa modernim formama stiha, ne narušavajući pritom pojedinačnu posebnost i izrazitost sastavnih elemenata.

”Ovakvom kombinacijom naizgled nespojivog, ona je staru formu zamijenila novom, obilježavajući je odlikama vlastitog stvaralačkog personaliteta i stila”, kazala je Kalezićeva.

U zbirci, prema njenim riječima, ljubav poprima fatalane oblike, dovodeći onoga koji voli do grozničavog stanja tuge i iskušenja.

”U Sarinoj poeziji ima i bunta, koji se provlači kao lajtmotiv njenog poetskog prvijenca. Lirski subjekat se zadržava na analizi osjećanja, kroz simbolične slike sugestivno dočaravajući čitavu skalu emotivnih stanja”, kazala je recenzentkinja knjiga.

Zbirku je objavila Narodna biblioteka Budve, a urednica izdanja Stanka Rađenović Stanojević, kazala je da je autorka, zahvaljujući svom “čarobnom talentu, jezičkoj i poetskoj visprenosti i umijeću” postala afirmisan stvaralac odmah na početku.

”I to stvaralac, svestran; renesansa u današnjici. A kakva renesansa, čitaćemo u njenim stihovima, koji pobuđuju kod čitaoca širok dijapazon asocijacija, ali vidjeti i u njenim slikama kojima je ilustrovala zbirku, a ako nam nekom prilikom takav užitak priušti – uživaćemo u njenim zvucima, melodijama i glasu”, kazala je urednica zbirke.

Prema njenim riječima, Sarin jezički i poetski iskaz je “inventivan, asocijativan, simboličan, aluzoran, sveden i do savršenstva doveden, u skladu, jezgrovit, koncizan, emotivan, sugestivan, slikovit, paradigmatičan, paraboličan, jezički uređen i dotjeran”.

”Neke od odlika tzv. nove poezije: urbanost, kultivisanost jezika, otvorenost, svijest o savremenom trenutku, izvjesna narativnost… su aktuelne odlike i ovog stvaralaštva, što će reći da je u njenoj poeziji prisutan jedan novi senzibilitet i duh vremena. Vječne teme poput ljubavi, boli, patnje, strasti, smrti – uopšte života, su teme koje treba čuvati od klišea”, riječi su Rađenović Stanojević.

Kako je istakla, poezija Sare Vuković, između ostalog, upućuje nas da pokušamo spoznati onu pjesmu u nama koja “neće da izađe,/a stalno se komeša/kao da joj je tijesno”.

”Pisati znači jezik vjetra razumjeti/Treptaj leptira olovkom udahnuti/Muziku listovog pada slušati/Zvuk gitare ovjekovječiti/Balet ptičijeg leta opaziti/I u toj ljepoti umrijeti…”, stihovi su Sare Vuković koja se potrudila da predstavljanje njene knjige bude satkano od poezije, muzike i slika.

Za muzički dio bili su zaduženi učenici Muzičke škole “Dara Čokorilo” Doris Vučić, Ksenija Perišić i Bjanka Minić. Moderatorka večeri, koju je organizovao Književni klub “Poenta poetika”, bila je Anđela Peković, urednica kulturnog programa u JU “Zahumlje”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor