Stela Vujošević među 100 najuticajnijih oftalmologa na svijetu

Rođena Cetinjanka koja godinama živi i radi u Italiji, Stela Vujošević našla se među sto najuticajnijih oftalmologa u svijetu.

Vujošević je specijalista patologije retine, rukovodi odjeljenjem Retina Medica u MultiMedica grupi i istraživačica na Odsjeku za biomedicinske, hirurške i stomatološke nauke Univerziteta u Milanu, jedina je među italijanskim ljekarima na nedavno objavljenoj „Power List“ od 100 najuticajnijih oftalmologa 2022. godine. Listu je sačinio i objavio The Ophthalmologist, vodeća publikacija u sektoru.

Svake godine časopis prima hiljade prijava od svojih čitalaca i bira 450 imena, od kojih, naknadno, međunarodni žiri sastavljen od 20 stručnjaka propisuje 100 najboljih svjetskih profesionalaca u kliničkoj praksi i istraživanju oka, a takođe objavljuje i o novim talentima.

Dr Stela Vujošević već je pomenuta na „Top listi odličnih žena u evropskom istraživanju vida i oftalmologije 2021„, rangiranju Evropskog instituta za vid, istražuje i uglavnom je angažovana u oblasti dijabetičke retinopatije i hroničnih degenerativnih makulopatija.

Diplomirala je 2000. na Univerzitetu u Padovi, gdje je takođe stekla specijalizaciju (2004) i doktorirala (2013), zatim je osvojila kliničku i istraživačku stipendiju za patologije retine u očnoj bolnici Moorfields u Londonu. Sarađivala je sa raznim uustanovama, kao što su Oftalmološka klinika Univerzitetske bolnice u Padovi, IRCCS G.B. Bietti iz Rima, Univerzitetska bolnica Maggiore della Carita u Novari, a zatim se pridružila MultiMedica grupi 2020.

Sa preko 90 publikacija, Vujošević je učestvovala i angažovana je u raznim istraživačkim projektima, italijanskim i međunarodnim, u ulozi glavne istraživačice, a neke od njih su dobili i evropska sredstva, kao što je nedavno pokrenuta Recognized studija koja ima za cilj istraživanje korelacije između dijabetičke retinopatije, ranog kognitivnog oštećenja i demencije.

Vujošević je kao istraživačica angažovana u uredničkim odborima mnogih međunarodnih časopisa i u odborima naučnih društava kao što su EASDEC (Evropsko udruženje za proučavanje komplikacija dijabetesa na oku) i EURETINA (European Society of Retina Specialists Imaging Group).

Dr Vujošević je rođena na Cetinju, živjela je u Podgorici gdje je završila Gimnaziju, nakon čega je završila Medicinski fakultet u Padovi i ostala da živi i radi u Italiji. Ranije je u razgovoru za Portal Analitika kazala da je njeno opredjeljenje da se bavi medicinom poteklo izporodice. Iz porodice potiče i njen odnos povjerenja i empatije koji gaji sa pacijentima.

Nakon što je u martu 2018. upoznala bivšu ministarku nauke Sanju Damjanović, koja je pokrenula projekat registracije crnogorskih naučnika u svijetu, dr Vujošević je pokrenula inicijativu da se Medicinski fakultet u Podgorici uključi u veliki međunarodni projekat koji se odnosi na istraživanje iz oblasti oftalmologije, endokrinologije i neurologije i koji bi bio finansiran iz sredstava EU.

izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor