Starica Iz Berana zatražila da je VDT zaštiti

Sedamdesetšestogodišnja Danica Jašović iz Berana zatražila je da Vrhovno državno tužilaštvo preispita zbog čega je Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju odustalo od istrage i krivičnog gonjenja Z.D. (36) i A.B. (21), koji su bili osumnjičeni da su je u novembru prošle godine brutalno i teško pretukli u njenom stanu u izbjegličkom naselju Rudeš u Beranama.

    Izbjegličko naselje Rudeš (Foto: rtcg.me)

Ona je juče dobila rješenje o odustajanju od istrage i, kako je kazala, ostala zatečena i potpuno zabrinuta za svoju bezbjednost.

„U naselju Rudeš 22. novembra prošle godine prema meni je izvršen neviđen zločin. Brutalno sam prebijena, opljačkana, zadobila sam teške tjelesne povrede. Neadekvatnom reakcijom Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju istraga je blokirana i danas je konačno nagrađen zločin nada mnom“, kazala je ona Portalu RTCG.

Ona je dodala da želi da o tome obavijesti javnost koja je bila zgrožena kada se slučaj dogodio i koji je dugo bio predmet prepičavanja u Beranama.

„Odluka da se obustavi istraga protiv okrivljenih lica je nečuvena. Tražim zaštitu Vrhovnog državnog tužilaštva i tražim da sprovedu istragu o radu Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju. Tražim da Vrhovno državno tužilaštvo upotrijebi mehanizme da me zaštite od pogrešnih odluka VDT Bijelo Polje“, kazala je Danica.

Slučaj pretučene i opljačkane starice krajem novembra prošle godine izazvao je bijes kod javnosti, ne samo u Beranama.

Dva mladića maskirana fantomkama upala su u večernjim satima u njen stan u naselju Rudeš, isprskali je biber sprejom, od čega je najprije pala na pod, a potom su počeli da je surovo tuku.

Danica je Portalu RTCG ispričala da nisu prestali da je tuku ni kada im je dala novac i sve dragocjenosti, i da su na kraju zaprijetili i da će je ubiti ako bilo šta kaže ili prijavi slučaj.

U krivičnoj prijavi i spisima predmeta piše da su nasilnici oduzeli tri hiljade eura, mobilni telefon, više komada ručnih satova, parfeme, garderobu, kao i novčanik sa dokumentima i bankarskim karticama.

Jašović je bila hospitalizovana, a njene teške tjelesne povrede detaljno su opisane. Vještak je između ostalog konstatovao prelom jabučne kosti, prelom sinusa, kao i prelom nosa.

„Potpuno sam zatečena odlukom da se odustane od istrage. Kakva se poruka šalje društvu kroz ovaj slučaj. Kako ja da se osjećam sigurno, ko će da me zaštiti od nasilnika i kako da budem sigurna da se napada neće opet ponoviti“, pitala je starica.

Ona je dodala da će preko advokata upotrijebiti sva pravna sredstva da se „zločinci izvedu pred lice pravde“.

U rješenju o odustajanju od istrage koju je starica juče dobila iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju navedeno je da na osnovu izjava svjedoka i DNK analiza nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni mladići Z.D. i A.B., iz istog i obližnjeg naselja, pretukli i opljačkali staricu.

Danica Jašović zahtijeva od Vrhovnog državnog tužilaštva da se preispita rješenje o obustavljanju istrage.

Izvor: RTCG

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor