Gusinje bez sredstava od Vlade

Da država nije preduzela odgovarajuće mjere u cilju sanacije šteta na sjeveru Crne Gore, pričinjenih prilikom minulih poplava, najbolje ilustruje oštećena infrastruktura na teritoriji opštine Gusinje. Iz lokalne uprave su potvrdili da još uvijek od Vlade nijesu dobili sredstva potrebna da se počne sa radovima na popravci sobraćajnica.

     NADLEŽNE DRŽAVNE INSTITUCIJE DA POMOGNU GUSINJU/ OPŠTINA GUSINJE

Poznato je da su štete od poplava na putevima i ostaloj komunalnoj infrastrukturi velike i da Opština ni približno nema sredstava da ih sanira. Zato smo, nakon što je nadležna komisija odradila svoj dio posla, upoznali Vladu sa pričinjenim štetama i koliko novca treba za njihovu sanaciju. Međutim, još uvijek ta sredstva nijesu usmjerena za ove namjene. Zato ponovo apelujemo na nadležne državne institucije da shvate koliko je tražena pomoć nužna opštini Gusinje, jer, kao što je poznato, potrebno je da se odradi dosta radova radi daljeg normalnog funkcionisanja života na ovom području – kazala je u izjavi za „Dan“ predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić.

Iz lokalne uprave su naveli da je jedino vlasnicima oštećenih imanja isplaćena određena naknada za pričinjenu štetu od poplava.

Vlada je donijela odluku da poljoprivrednicima isplati novac na ime štete od poplava u visini od 20 odsto od procijenjene. Ta isplata je išla preko privatnih žiro računa koji su dostavljeni Ministarstvu poljoprivrede. Dobro je da je Vlada obizbijedila novac za ove namjene, ali je to malo u odnosu na ono šta su pretrpjeli poljoprivredni proizvođači – istakli su iz lokalne uprave, dodajući da su prilikom poplava hektari obradivog poljoprivrednog zemljišta otišli u nepovrat.

Naglasili su da visina procijenjene štete sama po sebi govori sa kakvim se problemima suočilo lokalno stanovništvo.

Komisija je izašla na teren konstatujući da je nevrijeme u decembru prošle godine pričinilo štete u iznosu od oko pola miliona eura. Takođe, komisija je procijenila da je u januarskim poplavama visina šteta bila oko 650.000 eura, što sve zajedno iznosi oko 1.150.000 eura. Ovdje nijesu uračunate štete koje su nastale na privatnim posjedima, već samo na putevima, mostovima i ostaloj infrastrukturi. To je potvrda da je nevrijeme na brojnim mjestima pričinilo pravu pustoš – zaključili su iz lokalne uprave.

Anela Čekić kaže da su nadležne opštinske službe uspjele da obezbijede kakvu-takvu prohodnost oštećenih puteva, ali da sa detaljnom sanacijom treba tek da se krene. Istakla je da lokalna uprava nastoji da, u mjeri mogućeg, izađe u susret svim zahtjevima građana.

Tokom poplava izlile su se rijeke Grnčar, Ljuča, Dolja i Vruja, dok su brojni potoci toliko bili narasli da su praktično nosili sve pred sobom. Klizišta su u tri navrata napravila veliku štetu u mjestima Koljenovići, Kruševo, Martinovići. Put je bio zatrpan i prema selu Desni Grnčar. Naše službe su, iako ograničenih kapaciteta, uspjele da privremeno obezbijede prohodnost svih važnijih saobraćajnica. Nastojaćemo i u narednom periodu da ulažemo napore da putnu i drugu infrastrukturu dovedemo u red, ali za detaljnu sanaciju potrebna su velika sredstva koja lokalna uprava u ovom momentu nema – pojasnila je Čekić.

 

Izvor: Dan,Darko Jovović

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor