Skupština će raspravljati o ukidanju PDV-a na hljeb

U Skupštini se trenutno vodi rasprava o Predlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Budžetu Crne Gore za 2022. godinu, a radi se o „tehničkom rebalansu budžeta“, koji je predložen zbog nove organizacione strukture Vlade.

Foto: kodex.me
Foto: kodex.me

Ministar finansija Aleksandar Damjanović u uvodnom izlaganju kazao je da je ovo zadnji momenat da se usvoje izmjene budžeta, kako bi ministarstva nesmetano radila u narednom periodu, a ponovio je da će suštinski rebalans budžeta vjerovatno uslijediti tokom juna ili jula.

Predlog o „tehničkom rebalansu“ je utvrdila Vlada na posljednjoj sjednici i poslala Skupštini radi donošenja po hitnom postupku, u cilju stvaranja uslova nesmetanog finansiranja potrošačkih jedinica nakon reorganizacije Vlade.

Predlog su juče podržali Odbor za ekonomiju, finansije i budžet i Zakonodavni odbor.

U odnosu na važeći Zakon, izdaci budžeta uvećani za ukupno 60 hiljada eura. Izdaci tekućeg budžeta uvećani su za 161 hiljada eura. Budžet državnih fonda veći je za 150 hiljada eura, transakcije finansiranja niže su za 250 hiljada eura, dok su rezerve i kapitalni budžet ostali nepromijenjeni.

U toku sjednice, na predlog Borisa Mugoše (SD), održan je minut ćutanja kako bi se obilježila godišnjica deportacije muslimanskih izbjeglica iz Herceg Novog 1992. godine.

U dnevni red sjednice su uvršteni predlozi Socijaldemokrata (SD) koji se odnose na uvođenje nulte stope PDV-a na hljeb i i ukidanje obračuna akcize na plastičnu ambalažu za domaće proizvođače hrane i pića, kao i one koji se bave preradom i pakovanjem prehrambenih artikala, dok je odbijen predlog da se povećaju naknade korisnicima stručnog osposobljavanja na 450 eura.

Izvjestilac Odbora za ekonomiju Petar Ivanović (DPS) kazao je neophodno da se što prije sazna stanje javnih finansija u Crnoj Gori

U ime kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da su od strane prethodnog ministra finansija Milojka Spajića širene dezinformacije o stanju javnih finansija, a da to pokazuje podatak da je u aprilu bio deficit od 40 miliona eura.

On je naveo da je nalaz Državne revizorske institucije (DRI) tokom decembra 2020. godine utvrdio da je stanje gotovine bilo 117 miliona eura, a da je prethodna Vlada govorila o „sprženoj zemlji“.

Dejan Đurović iz Demokratskog fronta kazao je da će DPS sada podržati isti onaj budžet koji nisu podržavali ranije, a da će DF biti uzdržan prilikom glasanja.

Poslanik URA Miloš Konatar kazao je da rebalans budžeta pokazuje da se nisu značajno povećavala sredstva za novoformirana ministarstva, a da se sa tom činjenicom u prethodnom vremenu manipulisalo, jer su, kako navodi, mnogi govorili da će veći broj resora dovesti do enormno većih troškova.

Dragan Ivanović (SNP) kazao je da „tenički rebalans“ omogućava da svi službenici početkom juna redovno dobiju plate. Naveo je da je prethodna Vlada obećavala mnoge investicije, koje se nisu desile, a da je zadatak nove da to promijeni.

„Prethodne Vlade su potpuno zaboravile na penzionere. Očekujem od Vas (Damjanovića) da odnos prema njima promijenite“, poručio je Ivanović.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor