Sjeverna Makedonija proglasila energetsku krizu: Od 1. septembra na snazi mjere štednje

Vlada Sjeverne Makedonije donijela je odluku o proglašenju kriznog stanja u snabdijevanju električnom energijom na teritoriji cijele zemlje i u snabdijevanju toplotnom energijom na području grada Skoplja, javili su makedonski mediji.

Prva odluka je donijeta zbog nedostatka toplotne energije, mogućnosti korišćenja alternativnog goriva i stanja na tržištu toplotne energije, dok je druga donijeta zbog nedostatka struje i stanja na tržištu električne energije, saopštila je makedonska vlada.

Odluke će početi da se primjenjuju od 1. septembra i trajaće 30 dana, prenose Novosti.

To u praksi znači da će vlada finansijski pomoći državnog proizvođača električne energije AD ESM u obezbjeđivanju potrebnog mazuta i uglja kako bi sva energetska postrojenja bila u funkciji.

Ovo je druga krizna situacija, prva je završena prvog juna, navodi Telma.

Od prvog septembra, kada će na snagu stupiti krizno stanje, na snagu bi trebalo da stupe i poslednje donesene vladine mjere štednje električne energije koje će važiti do kraja marta naredne godine, prenosi MIA.

Za javne institucije one će biti obavezne, a za domaćinstva i firme imaće oblik preporuke.

One podrazumijevaju obaveze poput isključenja dekorativnog osvjetljenja fasada, nekorišćenja javnog osvjetljenja kada ima dovoljno prirodnog svijetla, kao i da se klima uređaji ne podešavaju niže od 27 stepeni u sezoni hlađenja i ne više od 20 stepeni u grejnoj sezoni, zamjenu starih sijalica štedljivim i i obavezu da se isključuju računari.

Sa paketom mjera štednje predviđena je ušteda do 15 odsto, navodi MIA.

izvor: press

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor