CGO: Poslanici da konačno ukinu ili značajno ograniče funkcionerske naknade

„Sporni zakonodavni okvir stavlja u povoljni položaj funkcionere u odnosu na sve ostale zaposlene u državi“, kazao je saradnik na programima CGO-a Vasilije Radulović

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je svim poslaničkim klubovima, kao i nadležnom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, urgenciju povodom Inicijative za izmjenu člana 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i člana 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, a koja se odnosi na ukidanje ili značajno ograničenje funkcionerskih naknada poslije okončanja funkcije.

Saradnik na programima CGO-a Vasilije Radulović navodi da je ta NVO početkom godine najavila, a zatim 9. februara podnijela tu inicijativu, ali da ni nakon osam mjeseci nema odgovora, pa je urgencijom traženo da se to pitanje prioritetno stavi na dnevni red.

Podsjeća da je CGO Inicijativom tražio izmjene spornih odredbi u pogledu trajanja perioda primanja funkcionerskih naknada, pa bi se njihovo trajanje skratilo sa sadašnjih godinu dana na tri mjeseca, a traženo je i ukidanje mogućnosti produženja isplate naknade do jedne godine ukoliko funkcioner u tom periodu stiče pravo na penziju. Takođe, CGO je predložio promjenu u iznosu te naknade, odnosno da, umjesto iznosa u visini zarade koju je funkcioner primao u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije, to bude ograničeno na iznos u visini prosječne neto zarade u Crnoj Gori. Inicijativa predviđa i ograničenja u pogledu ostvarivanja ovog prava.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor