Sjećanje na 30. avgust 2020. godine: Šta danas imamo od dana rekordne izlaznosti?

Prema zvaničnim informacijama, na izborima 30. avgusta 2020. godine je glasalo oko 410 hiljada građana

Prije dvije godine desila se- sloboda, čulo se iz štabova opozicije koja je u večernjim časovima proglasila pobjedu i saopštila ono što je dio javnosti  čekao punih 30 godina- Demokratsku partiju socijalista i Mila Đukanovića šaljemo u istoriju.

Više od tri četvrtine građana Crne Gore glasalo je na parlamentarnim izborima prije dvije godine, zvanični su podaci.

Prema zvaničnim informacijama, na izborima 30. avgusta 2020. godine je glasalo oko 410 hiljada građana, što je više nego 2016. godine kada je glasalo 73,4 odsto birača. Mediji su prenosili da je izlanosti na svim biralištima bila rekordna.

Izborni dan protekao je mirno, mada su nevladini posmatrači zabilježili niz nepravilnosti na samim biralištima. Više od pola miliona građana Crne Gore opredeljivalo se između šest koalicija i pet stranaka.

Zvanični rezultati su pokazali da je koalicija „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“ osvojila je 30 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, koalicija „Mir je naša nacija“ deset, a platforma „Crno na bijelo“ četiri mandata.

Do tada javnosti nepoznat, profesor na Univerzitetu Crne Gore Zdravko Krivokapić postavljen je na čelo liste koalicije za „Budućnost Crne Gore“.

Parlamentarni izbori desili su se nakon velikih litija na kojima je više stotina hiljada građana odbranilo svoje crkve i hramove. Litije su bile odgovor tadašnjoj Vladi na čijem je čelu bio Duško Marković da neće prihvatiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se srpskom narodu oduzimaju svetinje. Većinu litija predvodio je mitropolit Amfilohije, koji je 30 godina bio oštar Đukanovićev kritičar.

U javnosti se spekulisalo da je Krivokapić upravo bio njegov izbor i dijela crkve.

Na ulicama Podgorice slavila se 30. avgusta pobjeda opozicionih partija, a najviše građana se okupilo ispred sabornog hrama Hristovog vaskrsenja gdje su, takođe, vijorile trobojke i crnogorske zastave.

Prisutni sa upaljenim bakljadama skandirali “Milo lopove”, “Ustala je Crna Gora, svetinja se braniti mora”…

Krivokapić je te noći došao u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje ga je dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

– Ko čeka taj dočeka. Ako pogledamo rezultate, 42 poslanika pripada opoziciji, a 39 svim ostalima. Prvi je cilj da pružimo ruku pomirenja. Bez ruke pomirenje, nema kvalitetne Crne Gore. Nudimo da sve nacionalne stranke priđu pobedniku, ne zbog toga što mi želimo da imamo bilo koga, već zato što ne možemo da gradimo Crnu Goru. Ona je majka svih nas – kazao je Krivokapić.

Nosilac liste platforme “Crno na bijelo” Dritan Abazović poručio je da su 30 godina čekali da se smijeni vlast, te da iako mnogi nisu vjerovali, dočekali su pobjedu na izborima.

– Crna Goro, neka ti je srećna sloboda-  poručio je tada on.

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić poručio je da su pred parlamentarne izbore znali da je ovo pobjednički put koji vodi Crnu Goru u sigurnu budućnost.

.Tri opozicione liste imaju većinu za formiranje nove demokratske vlade. Crna Gora više nije jedina zemlja na svijetu koja nikada na izborima nije smijenila vlast. Crna Gora piše istoriju. Trideset godina smo čekali ovo. Znali smo da je ovo pobjednički put koji vodi Crnu Goru u sigurnu budućnost. Hoćemo pobjedu da slavimo u kućama, nećemo da pobjeđujemo da bi stvarali nove podjele. Naša ruka ispružena je manjinskim partijama, jer treba da budu dio vlasti- poručio je Bečić.

Nosioci tri liste Krivokapić, Bečić i Abazović nakon deset dana od održavanja izbora potpisali su sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne.

U Sporazumu se navodilo da će nova crnogorska vlada odgovorno provoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Od 30. avgusta pale su dvije crnogorske Vlade- i Krivokapićeva i Abazovićeva. Postavlja se pitanje- šta to danas crnogorski narod ima od dana rekordne izlaznosti?

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor