Search
Close this search box.

Sidni Mek Laflin

O velikim šampionima se uvijek puno priča. O Sidni Mek Laflin trenutno najviše u svijetu sporta. Nakon eksplozije sa svjetskim rekordom i zlatom u Tokiju stekla je status apsolutne zvijezde atletike i medijskog fenomena tipa drugih dominantnih Amerikanki, skijašice Šifrin, plivačice Ledecki, gimnastičarke Bajls. A nakon nadrealnog rekorda na SP u Judžinu čak i nesto više od toga.

 

(foto: Guliver/AP Photo/Ashley Landis)

 

Pamti se njena reakcija nakon tih 50.68 što po tablicama predstavlja jedno od najvećih dostignuća u istoriji atletike. Sjedjela je na stazi sa pogledom izgubljenim u daljini. Rekla da je taj trenutak kad je vidjela vrijeme bio njen najbolniji u životu, kao da je osjetila strah i prazninu, da više nema šta da uradi, da je sa 22 godine već kraj?! Teško je opisati te paradokse i šta u takvim trenucima prolazi kroz glavu najvećih sportista. Tek, nismo je vidjeli skoro dvije godine, od mitinga u Fehervaru 8.avgusta te 2022, pa sve do prošlog vikenda kad se vratila u Los Anđelesu. Povreda zgloba spriječila je da brani svoje zlato ljetos u Budimpešti protiv drugog fenomena Femke Bol, mada je ona u međuvremenu prešla na 400 ravno sa ciljem da i tu napadne drevni rekord Marite Koh iz zloglasne DDR, još 1985.godine, 47.60.

Najave su bile da joj ide odlično, a imala je dilemu koju disciplinu izabrati na SP. Umjesto toga došla je pauza, Femke Bol je zavladala i pomjerala granice, a sad se Sidni vratila tačno pred OI. U Los Anđelesu je glatko savladala specijalistkinje za 200 metara Gabi Tomas, Džinu Prandini i ostale sa vremenom 22.07 što je njen lični rekord. Toliko je svestrana Sidni da trči i 100 za 11 sekundi, 100 prepone izuzetno 12.65,, 400 metara 48.64, i čak skače u dalj 6.39 i to bez ikakvih treninga u toj disciplini. A opet, ovih 22.07 nakon tolike pauze odjeknuli su jako. I zašto baš 200 metara gdje leteća Serika Džekson nakon 21.41 u Budimpešti želi ovog ljeta da sruši kultni rekord Flo Džo? Sidni kaže da će u Parizu ići na svojih izvornih 400 prepone, a sve ove ostale discipline joj služe za pripremu. Amrički trajalsi su narednog mjeseca i tu će se sve karte otkriti.

Sidni je ogroman ponos američkog sporta i od sada će biti praćen svaki njen korak do Pariza. U Tokiju je već u polufinalu po ogromnoj kiši demonstrirala moć, a u finalu pokosila tadašnju rekorderku Dalilu Muhamed i naravno nadolazeće čudo Femke Bol. Duel sa Holanđankom sad se najavljuje kao jedan od najvećih uopšte na super brzoj ljubičastoj stazi na Stadionu de Fransu, a srešće se i u štafeti 4 puta 400, u posljednjoj izmjeni. Neće biti puno susreta između njih prije Pariza, Sidni ne voli svijetla Dijamantske Lige i velikih mitinga, ne juri novac na taj način, sprema se u Americi i potpisala je zato ugovor sa “New Balance” koji joj ne traži ama baš ništa osim da ih reklamira, dok “Nike” ima klauzule po kojima traži od sportista bezbroj nastupa. Ali nije samo to neobično kod Sidni.

Ona je najmlađi američki atletičar koji je izborio vizu za OI još od Minhena 1972. To je uradila u Riju 2016 sa samo 16 godina, jer je bila treća na trajalsu na 400 prepone. Ali nakon toga se pisalo o njenim strahovima, napadima panike, strahu od prevelikih očekivanja. Otkrila je to sama u svojoj autobiografiji “Nešto iza zlata”, i čak da je jedan takav napad imala i prije finala u Tokiju. Ko sve pročita može i bolje da shvati tu reakciju nakon 50.68 u Judžinu. Protiv toga se borila biblijom, hrišćanstvom, a kaže da joj je pomogla i udaja za bivšeg NFL igrača Andrea Levrona i da su zajedno to savladali. Da sada ne razmišlja o svim medijskim očekivanjima i šta će biti, jer će biti ono što je Bog pripremio za nju. Da u Pariz ide potpuno mirna, da joj se ne može desiti ono što se desilo Bajls ili Dreselu. Međutim, nije to jedino neobično.

Najviše misterije kruži oko njenog trenera. Ni manje ni više nego legendarni Bob Kersi. Rođen u Panami 1954, sa punih 70 godina i dalje je tvorac šampiona, Sidni je preuzeo odmah u srednjoj školi. I već nakon kvalifikacija za Rio direktor njene škole koji je bio i njen najveći fan počeo je da vrti glavom i rekao da mu se nikako ne sviđaju promjene na njenom licu. Počelo je još tada da se priča o steroidima i čak hormonu rasta, nešto što se ranije pominjalo i u vezi Alison Feliks i naravno Flo Džo, ali nikad ništa nije dokazano.

Bob Kersi je prije preko 40 godina stvorio prvog šampiona svijeta u Helsinkiju 1983. i od tada je napravio čuda. Uoči Seula 1988. napravio je sopstveni klan i tim, mnogi asovi otišli su kod njega, Karl Luis i Edvin Mozes nisu htjeli. I šta se desi? Karl Luis izgubi zlato na 200 od njegovog Džoa Delouca u opštoj nevjerici, a Mozes na oprostaju izgubi tron na 400 prepone od njegovog Endrjua Filipsa koji nije bio ni blizu slavan kao on. Za vrijeme Seula, Kersi je bio na vrhuncu slave. Oženio je 1986. Džeki Džojner Kersi i ona je u Seulu osvojila zlato i u skoku u dalj sa strašnih 7.40 (pobijedivši Hajke Dreksler i Galinu Čistjakovu) i u sedmoboju gdje je opet počistila svjetski rekord. Svi njegovi puleni nizali su medalje na tim OI, ali vrhunac je svakako Florens Grifit Džojner, famozna Flo Džo. Ona je u nekoliko mjeseci promijenila mišićnu masu drastično, i od srebrne iz Rima 1987 na 200 postala odjednom neuhvatljiva i na 100 (gdje nikad nije bila u vrhu) i na 200.

Na trajalsu u Indijanapolisu oborila je rekord na 100 sa stravičnih 10.49 što je naravno i dan danas rekord, u Seulu slavila sa 10.54, a na 200 oborila rekord sa tada nezamislivih 21.34. Naravno, i taj rekord dan danas stoji, iako mu se primakla Serika Džekson, kao i ovom prvom Ilejni Tompson sa 10.54 odmah nakon Tokija. Ali ta djevojka sa jednom nogavicom i predugačkim noktima tada je zapanjila svijet, kidala dah, mnogi su odmah sumnjali, optuživali. Uhvaćen je Ben Džonson, a ona nije, kao ni bilo ko od Kersijevih.

Flo Džo se odmah nakon Seula i javno oprostila sa samo 27 godina, a umrla je takođe misteriozno 1998.godine sa 37. Ostali su njeni rekordi i tajne.

Flo Džo je inače tada bila udata za Ala Džojnera, zlatnog u troskoku u Los Anđelesu 1984, koji je rođeni brat Džeki Džojner Kersi, Bobove supruge i velike šampionke , tako da je to bio zlatni klan Džojner-Kersi. Ali on je nastavio na svoj način, dok su stizale brojne optužbe. Američki sprinter Derel Robinson 1989.godine je tvrdio da je vidio lično kako Karl Luis i Flo Džo uzimaju steroide. Nakon toga je nestao iz USA tima i iz javnosti, platio je što je pokušao da ukalja ugled dvije nacionalne ikone.

Kersi je za narednu Olimpijadu Barselona ’92 lansirao Gejl Divers, novu super sprinterku sa ogromnim noktima da smanji nostalgiju za Flo Džo. Osvojila je zlato na 100, dok je na 100 prepone pala pred samim ciljem i sigurnim zlatom pa je slavila grkinja Patulidu, ali dugo je potom harala Gejl Divers. Bob se specijalizovao da lansira mlade talente ili da one šampione kojima je nešto falilo dovede do olimpijskog zlata. Ali počeli su njegovi puleni i da padaju na doping testovima kako su isti vremenom postajali napredniji, uhvaćen je sprinter Denis Mičel 1996, uhvaćen je Antonio Piti Gru, a najčuveniji je slučaj Merion Džons. Nju je učinio najbržom ženom svijeta, na SP 1997 i 1999 je harala, na OI u Sidneju bila najveća zvijezda, 100, 200, štafeta, čak i medalje u skoku u dalj.

Bila je udata za šampiona u bacanju kugle Si Džej Hantera koji je uhvaćen u dopingu, pa se već tada pričalo da uzima i ona, Bob je sve demantovao. A onda težak pad, priznanje, čak i zatvor za Merion Džons. Tada se već slučajevi nižu, čuvena afera Balko, za Karla Luisa i neke asove su tek 2003. pronađeni uzorci dopinga novom tehnologijom kad su već uveliko bili završili karijeru, ali je slučaj zatvoren. Bob je ipak nastavio istim metodima, Alison Feliks je deceniju i po harala, do oproštaja ljetos. I sad je lansirao Sidni Mek Laflin i takođe fantastičnu šampionku na 800 metara iz Tokija Ating Mo, koja za njega kaže da je najbolji, da je preporodio i da na svakom treningu zna što radi. Ating je u Tokiju i Judžinu tako mlada osvajala zlato, zakasnila je sa top formom za Budimpeštu, ali veliki cilj je naravno Pariz. I opet su top atletičarke kod vječnog Boba Kersija, dok ostatak svijeta nabraja njegove doping šampione i optužuje sve više.

Navodne facijalne promjene kod Sidni, to što je nije bilo skoro dvije godine, ozloglašeni hormon rasta koji mijenja vilicu i pauze kojim se on eliminiše, sve je to stara priča bez dokaza. Neki njegovi puleni poput Kolmena su i izbjegavali testove tri puta, pa zbog toga bili suspendovani. Sidni nije nikada, ona je bila predodređena i još je zvanično skroz čista. Sa njom osim Boba radi i Al Džojner, brat Džeki Džojner i bivši muž Flo Džo, on je uoči finala u Judžinu prognozirao da će Sidni trčati 50.70, kad su mislili da je lud. A ona istrčala 50.68. Genijalci ili prevaranti pokazaće vrijeme, a Sidni čekamo u Parizu protiv holandske gazele. Biće vrelo, novi rekord je u vazduhu.

 

Piše: NEBOJŠA ŠOFRANAC

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor