Search
Close this search box.

Policija će snimati skup ispred Vlade

Službenici Uprave policije snimaće javno okupljanje najavljeno za 16 časova ispred Vlade Crne Gore, a povodom sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj će se glasati o Rezoluciji u Srebrenici.

 

Ilustracija (Foto: RTCG)

“Shodno čl. 93 Zakona o unutrašnjim poslovima službenici Uprave policije će snimati sledeće javno okupljanje:  Neprijavljeno javno okupljanje koje će se održati 23.05.2024. godine (četvrtak) u 16.00 časova ispred Vlade Crne Gore u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će u UN podržati Rezoluciju o Srebrenici”, kaže se u saopštenju UP.

 Dodaju da će se snimanje vršiti od15.00 časova do završetka okupljanja.

“Shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja od 15.00 časova sljedeće ulice će biti zatvorene za saobraćaj: Bulevar Stanka Dragojevića od mosta Milenijum do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Bulevar Svetog Petra Cetinjskog od starog grafičkog do zgrade Stare Vlade Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Građani su se i juče okupili na istom mjestu, odakle su poručili  da Srbi nijesu genocidan narod, te da je usvajanje rezolucije opasan čin.

Kazali su da to može izazvati sukobe na Balkanu i poručili premijeru Milojku Spajiću da izda zapadne partnere.

Rezoluciju, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sponzorisalo je 38 država.

Crnogorski premijer Milojko Spajić najavio je 9. maja, na Premijerskom satu u Skupštini, da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici.

NIŠAVIĆ“Mi nismo genocidan narod, usvajanje rezolucije opasan čin”Okupljeni na skupu ispred zgrade Vlade koji su protestovali zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o Srebrenici, poručili su da Srbi nijesu genocidan narod, te da je usvajanje rezolucije opasan čin. Kazali su da to može izazvati sukobe na Balkanu i poručili premijeru Milojku Spajiću da izda zapadne partnere. Najavili su novo okupljanje sjutra u 16 sati.22. 05. 2024.18:50   >>  20:5124

Crna Gora je u međuvremenu podnijela dva amandmana na Predlog rezolucije kojima se ističe da je krivica za zločin genocida individualna i da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili vjerskoj grupi, uz ukazivanje na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Spajić je, nakon što su crnogorski amandmani prihvaćeni, ocijenio da je to veliki uspjeh crnogorske diplomatije i korak ka pomirenju unutar Crne Gore, ali i regiona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je Rezolucija o Srebrenici politička deklaracija kojom se želi „staviti kolektivni žig na čelo jednog naroda“.

 

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor