SDT utvrđuje da li je Medenica u dva sudska predmeta protivzakonito uticala na štetu države

Specijalno državno tužilaštvo utvrđuje da li je dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u još dva sudska predmeta protivzakonito uticala na štetu države, a u ovom slučaju u korist privatne kompanije podgoričke firme “Carine” Čedomira Popovića, sa kojim je u kumovskim vezama.

Vesna Medenica, Foto: Vijesti
Vesna Medenica, Foto: Vijesti

”Vijestima” je od više izvora iz istrage potvrđeno da je Medenica pred specijalnom državnom tužiteljkom Natašom Bošković juče saslušana upravo zbog sumnje da je, navodno, uticala na rad nekih sudija, koje su dužile predmet u kojem je jedna od stranaka bila firma “Carine”…

Vlasnik te kompanije, međutim, u izjavi “Vijestima” kazao je da nema podatak da Medenicu SDT istražuje i zbog sudskih predmeta, a u kojima je jedna od strana bila njegova kompanija.

”Niti nas je ko zvao, niti obavještavao o bilo kakvom postupku u kojima se pominje kompanija ‘Carine’. Želim da naglasim da je naša firma imala nekoliko sporova pred crnogorskim sudovima, da nikada nijesmo na bilo kakav način uticali na odluke, a samo u protekle dvije godine Vrhovni sud je presudio u nekoliko sporova, nakon kojih su ‘Carine’ isplatile gotovo 400.000 eura”, kazao je Popović.

Tužiteljka Bošković, prema podacima “Vijesti”, u svojstvu svjedoka uzela je juče izjavu od sudije hercegnovskog Osnovnog suda Jovana Stankovića, a u postupku koji je formiran protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda.

Prema pouzdanim saznanjima, Stanković je dao svjedočki iskaz nakon što je SDT prikupilo dokaze na osnovu kojih se sumnja da je Medenica, navodno, izvršila protivzakoniti uticaj u još dva sudska predmeta, a u kojem je u toku parničnog postupka pred sudom u Herceg Novom, prvostepenu presudu donio taj sudija.

Nakon saslušanja Medenice, koja je pred tužiteljkom dala pojašnjenja o spornim predmetima, SDT je tražilo produženje pritvora za još dva mjeseca, zbog mogućeg uticaja na svjedoke i saizvršioce u sumnjivim manipulacijama tokom sudskih presuda i kasnije revizije pred Vrhovnom sudom.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor