Podrška Francuske u reformi javne uprave

Ministar javne uprave mr Marash Dukaj primio je danas u posjetu ambasadora Republike Francuske Kristijana Timonijea.

gov.me
gov.me

Timonije: „Crnu Goru i Francusku povezuju tradicionalno dobri politički i bilateralni odnosi i kontinuirana saradnja na svim poljima. Snažno podržavamo Crnu Goru na njenom evropskom putu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji”, ocijenio je ambasador Timonije.

Ministar Dukaj je istakao da je iskustvo Francuske, kao članice EU, od velikog značaja za Crnu Goru u oblastima reforme javne uprave i digitalizacije, pa je ambasadora Timonija upoznao sa prioritetima u budućem radu Ministarstva javne uprave i aktivnostima u procesu digitalizacije i reforme javne uprave i uspostavljanja moderne i efikasne javne uprave u Crnoj Gori. Ministar Dukaj je kazao da će u narednom periodu naročita pažnja biti posvećena decentralizaciji lokalne samouprave.

On je pozdravio inicijativu za osnivanja Regionalnog centra za obuku u oblasti sajber bezbjednosti u Crnoj Gori. “Ukoliko nosioci projekta odluče da sjedište centra bude u Crnoj Gori, u nama će imati pouzdanog i posvećenog partnera, a obrazovanje u ovoj oblasti doprinijeće osnaživanju kadrovskih potencijala u odgovoru na sajber kriminal”, istakao je Dukaj.

Timonije: „Crna Gora može biti kredibilan partner u osnivanju centra“, poručio je Timonije, dodavši da Regionalni centar za obuku u oblasti sajber bezbjednosti za cilj ima izgradnju kapaciteta u oblasti borbe protiv sajber kriminala kroz kreiranje obrazovnog programa koji će na regionalnom nivou odgovoriti izazovima u sajber prostoru.

Na sastanku je bilo riječi o modalitetima unaprijeđenja saradnje u oblasti reforme javne uprave, posebno digitalne transformacije i profesionalizacije javne uprave i nastavku saradnja sa Francuskom školom za javnu administraciju (ENA) u snaženju administrativnih kapaciteta Crne Gore, prenošenjem znanja i vještina u oblasti državne uprave.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor