Samo dvije zemlje EU u toku ruske agresije nisu isporučile oružje Ukrajini

Samo dvije zemlje Evropske unije, Mađarska i Austrija, odbile su pomoći Ukrajini oružjem usred trenutne ruske invazije punog razmjera.

Kako prenosi European Pravda ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rekao je to u intervjuu, koji je u ponedjeljak prikazan u nacionalnim informativnim emisijama 24/7.

– Sa izuzetkom Mađarske i Austrije, kao neutralne zemlje, isporuka oružja Ukrajini nije tabu za nijednu evropsku državu, iako je to nekada bila. Stoga nije zabrinutost da su one (zemlje EU) protiv (snabdijevanje oružjem); zabrinutost je da kada su za (snabdijevanje oružjem), ali na praktičnom nivou, pojavljuju se mnoge različite stvari, argumenti i rasprave – rekao je.

Ministar vanjskih poslova je dodao da političke rasprave zapadnih partnera o tome kada i koje oružje prenijeti Ukrajinu koštaju svakodnevne gubitke na frontu.

U julu je Levente Magyar, zamjenik ministra vanjskih poslova Mađarske, tokom posjete Lavovu, rekao da je Budimpešta spremna da svu pomoć koju druge zemlje pružaju Ukrajini preko svoje teritorije, uključujući i vojnu.

Ranije je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnosnu politiku, najavio misiju za obuku ukrajinske vojske u zemlji susjednoj Ukrajini.

izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor