NATO ponudio pomoć u rasvjetljavanju sajber napada na vladin server

NATO sajber stručnjaci u kontaktu su sa crnogorskim vlastima i ukoliko bude potrebno spremni su da pruže podršku. To su u NATO savezu kazali za Pobjedu, a povodom sajber napada na vladine infrastrukture.

Vladina serverska infrastruktura juče je bila pod sajber napadom. Službenici javne uprave dobili su juče obavještenje da hitno isključe računare sa mreže, kako bi zaštitili podatke, a sve zbog sajber aktivnosti kojima je izložena vladina infrastruktura.

Mejl je upućen i administratorima serverske infrastrukture.

– Molimo administratore serverske infrastrukture da izvrše gašenje informacionih sistema (servera) koji su na platformi WINDOWS. Isto je neophodno iz razloga zaštite podataka, zbog sajber aktivnosti kojima je izložena vladina infrastruktura. O daljim koracima dobićete uputstvo, naknadno od strane administratora – piše u uputstvu za zaposlene.

Direktor Direktorata za javnu upravu u Ministarstvu javne uprave Dušan Polović kazao je portalu Pobjeda da se sa sigurnošću može reći da je riječ o ransomware napadu koji je usmjeren na enkripciju podataka radi pribavljanja finansijske koristi napadačima.

– Dakle, možemo reći da smo ključne sisteme uspjeli da zaštitimo. Trenutno smo u procesu obavještavanja zaposlenih i minimalizovanja štete. Nje će definitivno biti, ali najvažnije je da su vladini serveri zaštićeni i na njima neće biti štete, koliko možemo da zaključimo. Moramo da uradimo detaljniju forenziku – rekao je Polović Pobjedi.

Polović kaže da je rano reći odakle napadi dolaze.

– Ono što možemo reći je da smo prilikom istraživanja utvrdili da se radi o vrsti napada koji su već izvršeni u SAD na nekim njihovim sistemima, a da se ovđe radi o nekim unaprijeđenim verzijama tog napada – pojasnio je Polović.

Iz NATO-a kažu da su dobili informacije o sajber napadima usmjerenim na servere crnogorske vlade, te da će, ukoliko bude bilo potrebe, pružiti podršku Crnoj Gori.

– Sajber prostor je u svakom trenutku diskutabilan. Svakodnevno vidimo sajber napade i NATO i naši saveznici odgovaraju na ovu realnost, uključujući jačanje naše sposobnosti da otkrijemo, spriječimo i reagujemo na zlonamjerne sajber aktivnosti. Vidjeli smo izvještaje o sajber napadima usmjerenim na servere crnogorske vlade. NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući razmjenu informacija o zlonamjernim sajber aktivnostima. Naši stručnjaci su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da pružimo podršku ako bude potrebno – kažu u NATO.

Iz Vlade je saopšteno da preliminarni podaci pokazuju da se radi o ,,najsofisticiranijim napadima koji su se do sada desili u Crnoj Gori, te da se sastoje od kombinacije nekoliko različitih metoda sajber napada“.

Portal gov.me bio je privremeno zatvoren, odnosno izolovan, u cilju adekvatnije odbrane od sajber napada na vladinu infrastrukturu.

– Građani mogu bezbjedno koristiti vladine servise koji su u funkciji – kazali su iz vlade.

Podsjećamo da je vladi Dritana Abazovića u petak izglasano nepovjerenje. Da li se sajber napadi mogu dovesti u vezu sa tim događajem, za sada nije poznato. Iz vlade nijesu ponudili više informacija o samom napadu, tako da je nejasno odakle je napad došao, niti koje je posljedice proizveo.

Što je ransomware?
Ransomware je tip programa koji ,,zaključava“ vaš kompjuter, tablet ili pametni telefon – ili enkriptuje vaše fajlove i zatim zahtijeva otkup za njihovo bezbjedno vraćanje.

Smatra se da postoje dvije vrste ransomwarea.

Prvi tip su kriptori, koji enkriptuju fajlove i tako ih čine nedostupnim. Za dekripciju fajlova potreban je ključ korišćen prilikom enkripcije – za šta obično plaćate otkup, najčešće u kriptovalutama.

Drugi tip su blokeri koji blokiraju uređaj, čineći ga neupotrebljivim, ali, ipak, šanse za povraćaj fajlova su veće.

izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor