Rusija upozorava Vašington: Prestanite da huškate „usijane glave“ u Kijevu na provokacije

Ambasada Rusije u SAD apelovala je na Zapad da ne diže tenzije oko situacije u Donbasu i da ne podstiče „usijane glave“ u Kijevu na provokacije.
Diplomate su ponovile da Rusija nikoga ne namjerava da napada i da je „praksa pomjeranja vojske na ruskoj teritoriji – suvereno pravo zemlje“.
Istovremeno, ambasada je pozvala Vašington da potvrdi zainteresovanost za diplomatsko rešavanje tenzija oko Ukrajine time što će odustati od isporuka oružja toj državi.
Ranije je visoka zvaničnica Stejt departmenta iznela tvrdnje da predstojeće zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga Rusije i Belorusije navodno mogu poslužiti ruskoj strani kao izgovor za napad na Ukrajinu sa sjevera.
Prethodno je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko saopštio da će zajedničke rusko-beloruske vojne vježbe „Saveznička odlučnost 2022“ biti održane u februaru. Moskva i Minsk bi trebalo da održe vojne vježbe na zapadnoj i južnoj granici Bjelorusije.
U poslednje vrijeme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premješta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor