Rusi odustaju od Crne Gore i masovno kupuju nekretnine u Turskoj

Rusi masovno kupuju nekretnine u Turskoj. To im omogućava da dobiju turski pasoš ako su uložili više od 250 hiljada dolara u stanovanje

U poslednje vrijeme, bogati Rusi masovno kupuju stanove i kuće u Turskoj, posebno na popularnoj obali Sredozemnog mora. Njihov cilj je da dobiju turski pasoš, prenosi TRAVEL RBC-Ukrajina pozivajući se na njemačko-tursku publikaciju DTJ..

„Turska rivijera” obećava sunce, plažu i palme, što privlači mnoge Ruse. Zbog sankcija zbog invazije na Ukrajinu, skoro sva evropska odmarališta su zatvorena za Ruse, a Turska je jedna od rijetkih zemalja u koju još uvijek mogu da odu.

– U Turskoj je sve drugačije: odmarališta koja su oduvijek bila popularna među Rusima trenutno doživljavaju poseban priliv: mnogih bogatih turista iz Rusije koji pokušavaju da pronađu stanove i kuće u Turskoj kao utočište od tužne realnosti svojih porodica – prenosi DTJ.

Podsjetimo, samo u periodu od 7. decembra 2020. do 15. februara 2022. godine preko programa ekomomskog državljanstva koji je usvojila vlada Zdravka Krivokapića, Crna Gora je inkasirala više od 73 miliona eura. Od tog iznosa, dvije trećine odnosno više od 50 miliona uložili su građani Rusije.

Krivokapićeva vlada je dodijelila je ukupno 317 počasnih državljanstava, od kojih su čak 293 ekonomska.

Budući da je taj program podrazumijevao dodjelu crnogorskog državljanstva strancima, odnosno investitorima, koji u Crnu Goru ulože između 250.000 i 450.000 eura, to znači da je država inkasirala za taj program između 73 miliona i 250 hiljada eura i 131 milion i 850 hiljada eura. Vlada nije objelodanila za koje su projekte dodijeljena državljanstva a NVO sektor je upozorio da obični građani od tog novca nemaju koristi.

Od 317 počasnih državljanstava čak 307 predložio je premijer Zdravko Krivokapić, a ostalih 10 nije poznato. Činjenicom da nije pozato ko je predlagač krši se zakon o državljanstvu jer po članu 14 to mogu uraditi jedino trojica predsjednika: države Skupštine i Vlade.

Najviše počasnih državljanstava Vlada je dodijelila ljudima koji dolaze iz Rusije – čak 198, i sva ta državljanstva su data na osnovu ekonomskog programa. pokazuju podaci Centra za građansko obrazovanje.

Poslije Rusije, najviše „počasnih“ državljana dolazi iz Kine – 19, zatim Ukrajine i Libana – po 14.

Zbog sankcija koje smo uveli pojedincima iz Rusije zamrzavanjem njihove imovine i najave ukidanja ekonomskog državljanstva, Rusi polako odustaju od ulaganja u Crnu Goru.

Na drugoj strani, prilikom kupovine nekretnina u Turskoj stvara se mogućnost takozvani „zlatni pasoš“. Stranci koji kupe nekretninu u vrijednosti od 250.000 američkih dolara i obavežu se da će je posjedovati najmanje tri godine mogu da dobiju tursko državljanstvo za samo tri mjeseca.

– Perspektiva za novi pasoš, uključujući slobodu kretanja, trenutno privlači mnoge Ruse. Agenti za nekretnine izveštavaju o oštrom porastu ruskih investicija nakon ruske invazije na Ukrajinu“, pišu ovi mediji.

U međuvremenu, u Turskoj to dovodi do povećanja cijena nekretnina. Oni koji mogu da priušte kupovinu stana ili vile u Turskoj takođe prenose svoju imovinu ovdje.

– U turskim lukama sada ima posebno mnogo jahti i čamaca koji pripadaju ruskim oligarsima – na primer, Solaris, koji je u vlasništvu milijardera Romana Abramoviča. Onaj koji uspije da dobije turski pasoš brine manje od običnog Rusa. Istanbul je, zajedno sa Dubaijem, jedno od rijetkih preostalih čvorišta vazdušnog saobraćaja između Rusije i zapadnog svijeta“, piše ovaj ukrajinski portal.

Osim toga, u Turskoj, uprkos zapadnim sankcijama, mnoge banke prihvataju novac sa ruskih bankarskih kartica. Međutim, postoje izuzeci: nedavno je vodeći turski prevoznik, Turkish Airlines, prestao da prima za plaćanje rusku karticu Mir.

Inače, šema „zlatnih pasoša“ postoji samo u nekoliko evropskih zemalja. Sve češće traže da se to ukine, pozivajući se na to da se državljanstvo ne može dobiti za novac. U pozadini ruske invazije na Ukrajinu, Rusima je počelo da se uskraćuje prijem takvih dokumenata u Češkoj, Portugalu, Irskoj, Španiji i drugim zemljama.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor