Rudnik Brskovo ugroziće ljude, naselja, nacionalne parkove, privredu i kulturno nasljeđe Mojkovca

Rudnik Brskovo ugroziće ljude, naselja, nacionalne parkove, privredu i kulturno nasljeđe Mojkovca, kazao je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ Milorad Fuštić iz Inicijative zdravi Mojkovac. Upozorava da će se na prostoru Brskova eksploatisati mineralna sirovina koja je registrovana kao ležište žive, a koja je jako opasna po zdravlje. Dodao je da će zbog kopova morati da budu premješteni i grobovi junaka Mojkovačke bitke. Poručio je da je Mojkovac izgubio mnogo ljudi zbog rudnika i da Mojkovčani neće mirno gledati na ugrožavanje njihovog zdravlja.

        Milorad Fuštić (Foto: RTCG)

Fuštić je napomenuo da je stari rudnik bio uzrok obolijevanja rudara i stanovništva Mojkovca koje živi u okolini rudnika.

Naglašava da je devedesetih, po istraživanju ljekara, obolijevanje u Mojkovcu zbog uticaja starog rudnika i jalovišta bilo pet puta veće nego u drugim gradovima Crne Gore.

„Veliki broj rudara nije dočekao prosječan životni vijek, posebno oni koji su radili na površinskim kopovima i u jamama. Tako da je ovaj plan još nazadniji u odnosu na ono što je rađeno u socijalitičkom periodu“, rekao je aktivista.

Naglašava da oni koji su živi nijesu uveče mogli da spavaju zbog respiratornih opstrukccija.

Upozorava da će se na prostoru Brskova eksploatisati mineralna sirovina koja je registrovana kao ležište žive, a koja je po Minamata konvenciji proglašena za jako opasnu po zdravlje, jer ne može da se neutrališe iz životne sredine ako u nju dospije.

Po njegovom mišljenju jedna od najvećih manjkavosti nacrta plana eksploatacije mineralnih siriovina je to što nije usaglašen sa zvaničnim državnim planovima.

„Način eksploatacije nije usaglašen ni sa jednim dokumentom… Plan koje je Ministarstvo predstavilo devastira prostor i to na području od 689 hektara“, kazao je on.

On naglašava da su površinski kopovi planirani na pet kilometara od srca prašume Biogradske gore.

„Udaljenost koncesionog prostora od druge zaštićene zone je svega oko tri kilometra. Tako da je Biogradska gora prvo područje koje je na udaru, uz sami grad Mojkovac, jer su naselja udaljena od koncesionog prostora svega dva kilometra vazdušne linije“, kazao je on.

Fuštić napominje da je sve što čini najveću ekonomsku snagu Mojkovca je ugroženo.

Kada je riječ o iseljavanju 28 porodica na eksploattacionom području koji decenijama žive na tom području.

„Te porodice će morati da traže novi dom, djeci novu školu“, kazao je on.

Napomenuo je da se na tom području nalaze grobovi junaka Mojkovačke bitke.

„I sada će neko zbog interesa privatne kompanije da im premješta kosti i remeti njihov vječni mir zbog novca“, zaključio je Fuštić.

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor