Rožaje: Bez građevinske dozvole 1.927 objekata, smanjene takse za legalizaciju

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora Rusmir Džudžević je obrazlažući umanjenje taksi pojasnio da im je cilj podsticanje izgradnje novih objekata kao i legalizaciju postojećihOdbornici rožajskog parlamenta su na nedavno održanoj sjednici SO usvojili odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i naknadi za urbanu sanaciju, koje podrazumijevaju umanjenje taksi za komunalno opremanje novih objekata i legalizaciju postojećih. Takse su u prosjeku umanjene između 20 i 30 procenata. Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Rusmir Džudžević je obrazlažući umanjenje taksi pojasnio da im je cilj podsticanje izgradnje novih objekata kao i legalizaciju postojećih.

– Odluka o naknadi komunalnog opremanja građevinskog zemljišta odnosi se na izgradnju novih objekata, a odluka o urbanoj sanaciji se odnosi na objekte koji su u postupku legalizacije. Uzevši u obzir cjelokupnu ekonomsko-socijalnu situaciju na nivou opštine kao i rast cijena građevinskog materijala i građevinskih usluga, Opština Rožaje je donijela predmetne odluke, koje će postupke u pomenutim oblastima umanjiti za 20 do 30 procenata. Cilj nam je da podstaknemo što veći broj građana da uđu u postupak legalizacije ne malog broja bespravno sagrađenih objekata. Isto tako, prioritet je da budućim investitorima olakšamo postupak izgradnje novih objekata – rekao je Džudžević, ističući da su izradili popis svih objekata na teritoriji opštine, odnosno u gradskom području.

– Prema tim podacima, na prostoru gradskog jezgra imamo 3.694 objekta od čega građevinsku dozvolu imaju 1.768 objekata, bez građevinske dozvole je 1.927 objekata. Za legalizaciju je predato 1.197 zahtjeva što znači da 730 zahtjeva još uvijek nije upućeno. Najlošije od svega je to što do sada imamo svega 92 legalizovana objekta od cjelokupnog broja objekata. Prihodi Opštine od legalizacije nelegalno izgrađenih objekata iznosili bi oko 2,5 miliona eura – rekao je Džudžević, pozivajući građane da iskoriste popust i uđu u proces legalizacije svojih objekata.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor