Mještani Baća, Besnika i drugih okolnih sela Rožaja, danas blokirali magistralni put Rožaje – Špiljani

Mještani Baća, Besnika i drugih okolnih sela blokirali su danas magistralni put Rožaje – Špiljani,  kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog toga što radovi na rekonstrukciji dionice magistralnog puta između Rožaja i Špiljani još nijesu završeni.
Okupljeni su istakli da je im rekonstrukcija puta u potpunosti poremetila svakodnevno funkcionisanje te da im je ugrožena bezbjednost i da trpe ogromne ekonomske posljedice.
Mještani su uputili apel prema nadležnim državnim resorima da ubrzaju radove na rekonstrukciji puta i da u što skorijem roku okončaju, kako su rekli, njihovu dugogodišnju agoniju.
Saobraćaj na toj dionici bio je prekinut od 11 do 12 časova a organizatori protesta su istakli da će se sa istim zahtjevima okupljati i u toku narednih dana.
Iz Ministarstva kapitalnih investicija su odgovorili da u potpunosti razumiju nezadovoljstvo svih mještana i putnika koji koriste ovaj put a posebno mještana koji njime svakodnevno i po više puta saobraćaju te sa su svjesni problema sa kojim se suočavaju.
„U vezi sa tim Ministarstvo kapitalnih investicija je i u prethodnom periodu intenzivno pratilo aktivnosti na realizaciji projekta rekonstrukcije magistralnog puta na relaciji Rožaje – Špiljani i preko Uprave za saobraćaj, koja je nadležna za sprovođenje i praćenje realizacije projekta, inicirano je i održano više radnih sastanak sa ciljem ubrzanja dinamike radova“, poručuju iz MKI i ukazuju na okolnosti koje su pratile period realizacije tog projekta.
„I pored činjenice da se završetak radova na ovoj dionici predugo prolongirao, uzimajući u obzir i sve okolnosti koje su uticale na ovakav razvoj događaja (pandemija COVID 19, energetska kriza, povećanje cijena građevinskog materijala i otežana nabavka), kao krajnji rok za završetak radova definisan je maj 2023. godine“, navode iz resornog ministarstva.
Iz Ministarstva kapitalnih investicija najavili su mehanizme za zaštitu interesa Države ukoliko radovi ne budu završeni do maja 2023. godine.
„U Upravi za saobraćaj i MKI smatramo da je zadnji definisani rok za završetak radova, maj 2023. godine krajnji rok u okviru kojeg se moraju zavrsiti svi radovi i put u potpunosti pustiti za saobracaj i stim u vezi u narednim mjesecima dodatno ćemo pratiti dinamiku izvođenja radova. Ukoliko radovi ne budu završenu u ugovorenim rokovima MKI će inicirati da Uprava za saobraćaj, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrene ugovorne mehanizme u cilju zaštite interesa investitora to jest Države“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.
Izvor:RTV Rožaje
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor