Roditelji najavili ostavke, negoduju zbog obaveze da prijave imovinu

Članovi Školskih odbora po zakonu su i javni funkcioneri, zbog čega imaju obavezu dostavljanja izvještaja o prihodima o imovini za sebe i članove porodice. Zbog toga su roditelji iz pojedinih školskih odbora najavili ostavke. To ipak ne bi trebalo da ugrozi rad škola, kaže predsjednik aktiva direktora škola i vrtića Crne Gore Zoran Đukić.

Kao i svake godine članovima školskih odbora u Crnoj Gori stiglo je obavještenje od Agencije za spečavanje korupcije da u roku od mjesec prijave imovinu jer su sada javni funkcioneri. Da će zbog toga pojedini roditelji podnijeti ostavke u školskim odborima najavljeno je i nekim direktorima škola.

„Članovi školskog odbora su i ranije bili javni funkcioneri. Imamo indicije da pojedini članovi žele podnijeti ostavke. Međutim njihovo isključenje ne bi ugrozilo početak školske godine, treba napomenuti da članstvo nije plaćeno“, kazao je predsjednik Aktiva direktora za osnovne, srednje škole i vrtiće Zoran Đukić.

To što su predstavnici roditelja u školskim odborima postali javni funkcioneri nije sporno Draganu Koprivici koji je predsjednik odbora jedne podgoričke skole.

„Prijaviću sve što imam neće se niko nasladiti, radiću besplatno i ko želi da se povuče mislim da je sasvim regularno“, poručio je predsjednik Školskog odbora OŠ „Savo Pejanović“ Dragan Koprivica.

Osim roditelja u Školskom odboru su predstavnici vaspitno-obrazovnih ustanova, ministarstva, dok su u srednjim stručnim školama i predstavnici privredne komore. Oni donose sve važne odluke za funkcionisanje jedne obrazovne ustanove u mandatu od 4 godine.

„Uvjek ste na prekretnici da vas nađe neko čudo da se pitate šta mi ovo bi i šta mi je trebalo tako da su sve te funkcije vrlo odgovorne i ja mislim da treba prijavit sve što imate pa nek narod sudi“, kazao je Koprivica.

Da li će i kako na rad škola uticati ostavke članova školskih odbora pitali smo i nadležno ministarstvo, ali iz resora prosvjeta već drugi dan nismo dobili odgovor.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor