Search
Close this search box.

Putin priznao nezavisnost Hersonske i Zaporoške oblasti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaze kojima se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije, prenose RIA Novosti. Riječ je o ukrajinskim teritorijama koje su pod kontrolom Rusije i u kojima je nedavno održan referendum o pripajanju Rusiji.

„U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip jednakih prava i samoopredjeljenja naroda, sadržan u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti na referendumu održanom 27. septembra 2022. odlučujem – priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti“, navodi se u dokumentu.

Drugi sličan dekret odnosi se na priznavanje suvereniteta i nezavisnosti Zaporoške oblasti, dodaju RIA Novosti.

Danas će Kremlj biti domaćin ceremonije potpisivanja sporazuma o ulasku četiri nove teritorije u sastav Rusije – Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti.

Zvaničnici četiri regiona u Ukrajini koji su pod kontrolom ruskih snaga proglasili su pobjedu na ilegalnom referendumu za pripajanje Rusiji. Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju referendum, smatrajući da je u suprotnosti s međunarodnim pravom i Poveljom UN.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor