Privrednici imaju problema s nabavkom robe: Jesu li litar ulja, paket mlijeka i vreća brašna zaista dovoljni?

Turistička sezona u brojkama približila se rekordnoj 2019, međutim, poslovanje je znatno otežano. Antena M je istražila navode ugostitelja koji su se našoj redakciji obratili uslijed nestašice neophodnih namirnica. Jer, hrana se ne pravi od procenata, a novac se ne zarađuje tek od broja turista koji pređu granične prelaze. Potrebno je udovoljiti potražnji, a ovog ljeta je to itekako namučilo crnogorske privrednike.
Grocery store shelves are empty due to panic buying caused for the caronavirus pandemic.

Turistička sezona je pri kraju, a kako su je ugostitelji „pregurali“ to najbolje oni znaju. Još uvijek su gužve prisutne, pogotovo u saobraćaju, ali jesen i razlaz turista polako se osjećaju u zraku.

Ovo ljeto, po svemu sudeći, bilo je sve samo ne lako. Pored brojnih dešavanja u mnogim aspektima, ekonomija je ipak onaj o kojem se, čini se, vodi najviše računa tokom ljetnjih mjeseci. U razgovoru sa brojnim ugostiteljima na primorju čuli smo da posla ipak nije nedostajalo, ali namirnica kojima bi mogli podmiriti potražnju itekako jeste!

U medijskim nastupima visokih zvaničnika ova tema nije pronašla svoje mjesto, ali ugostitelji su nedostatak namirnica prilično osjetili na svojoj koži.

Jedna vreća brašna, litar ulja, paket mlijeka – da li je zaista dovoljno?

U razgovoru sa jednim od njih (ime poznato redakciji), rečeno nam je da je ovog ljeta nabavka predstavljala glavni problem, i to nabavka onih namirnica bez kojih on svoje proizvode koje ima u ponudi ugostiteljskog objekta brze hrane (pice, palačinke, sendviči) nije mogao da zamisli.

„Kada je vaša trgovina ograničena na samo litar ulja, jedan paket mlijeka, jednu vreću brašna, jedan paket vode i 48 flašica Coca Cole, Fante, Sprite-a i ostalih sokova koje ljudi žele kod vas da kupe i vi ih im nudite, onda možete zamisliti koliko je poslovanje otežano. Da bismo obezbijedili jedan dan u našoj proizvodnji nama je potrebno znatno više od ovih ograničenih količina koje kao privrednici dobijamo „na kašiku“. Kada pitam zašto je to tako, kažu nam da je uvoz veoma slab, da je nemoguće prodavati veće količine i da mi privrednici moramo biti ograničeni jer u suprotnom doći će do velikih nestašica“, objasnio nam je jedan od ugostitelja sa crnogorskog primorja.

Naš sagovornik je rekao i da su trgovački lanci kod kojih se snabdijeva na periferiji grada, te da je do njih u toku ljetnjih gužvi veoma otežano odlaziti svakog dana.

„Ukoliko ste iz Tivta ili Kotora i želite da odete do Lakovića ili Volija, jer u manjim prodavnicama nemate potrebne namirnice, to je veoma komplikovano u ovakvom saobraćaju, gdje vam na, naizgled, tako kratkim relacijama treba i do sat vremena, ako ne i više, u samo jednom pravcu. Svjesni ste koliki je to gubitak vremena i koliko je teško i po ovoj vrućini i pored toliko posla svakodnevno obavljati kupovinu za koju vam je potrebno po nekoliko sati, jer ne možete da obavite veliku nabavku jednom sedmično zato što se država nije pripremila za ovu turističku sezonu. Cijene čak više, takoreći, nijesu problem, mi ugostitelji bismo platili koliko god treba samo da mušterijama možemo dati ono što traže kada dođu da kupe naše prozivode“, istakao je on.

Ministarstvo, ipak, smatra da problema nema?

Antena M se obratila nadležnom ministarstvu, ali i ostalim akterima u ovom procesu kako bismo javnosti i privrednicima ponudili cjelokupan odgovor i upoznali ih sa aktuelnom situacijom.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma dobili smo odgovor sličan onom koji smo često imali prilike da čujemo od ministra u tehničkom mandatu Gorana Đurovića.

„Kao što ste upoznati MERT je nedavno potpisao sporazum o saradnji sa 11 trgovačkih lanaca u cilju obezbjeđenja višemjesečnih zaliha sljedećih namirnica: brašno, šećer, kuhinjska so, jestivo ulje, pirinač, tjestenina, meso i konzervirane mesne prerađevine. Prema našim informacijama, a u kontaktu sa trgovačkim lancima distribucija ovih, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica odvija se bez ograničenja, sa time da se nedostatak pojedinih brendova nadomještava proizvodima sa drugih tržišta. Takođe, ukidanjem kvota znatno je olakšan uvoz većeg broja namirnica iz susjedne Srbije što je dodatno rasteretilo sistem nabavki“, poručeno je iz MERT.

Ipak, praksa se kosi sa ovim odgovorima. Ministarstvo očigledno nije dobro upoznato sa praksom možda najposjećenijeg lanca kod kojeg se snabdijevaju mnogi ugostitelji – HDL-a Laković.

Naime, ukoliko ste privrednik i želite da kupite deset vreća brašna od 25 kilograma, to će vam na kasi, uz vašu biznis karticu biti onemogućeno, jer kao privrednik možete kupiti tek jednu vreću. Isto važi za ulje, a kada je piće u pitanju, najtraženiji gazirani sok, Coca Cola i proizvodi slični njoj (Fanta, Sprite, Joy, Rosa i sl) možete kupiti, ali u maksimalnoj količini od 48 bočica 0,5l.

Takođe, mlijeka je moguće uzeti tek jedan paket, a ukoliko vam treba veća količina Nutelle, 10 tegli je maksimalna količina koju kao privrednik možete kupiti.

Ove informacije su lako provjerljive jer vam ih može saopštiti i radnik/ca koja radi na kasi.

Optimizacija prozivoda uslijed složene geopolitičke situacije

Svjesni da za uvoz spomenutih sokova i ove vrste pića nije uvijek nadležno Ministarstvo kojem smo se obratili, Antena M je pitala i kompaniju Coca Cola HBC kako bismo dobili odgovore na mnoga pitanja koja se nameću.

„Kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora ove ljetnje sezone bilježi povećanu potražnju za proizvodima iz našeg portfolija. To nije neuobičajeno, imajući u vidu veliki broj turista koji boravi u Crnoj Gori, činjenicu da se radi o ljetnjim mjesecima kada potrošači imaju veću potrebu za osvježenjem, ali i da ove sezone, nakon dvije godine epidemioloških ograničenja, imamo nesmetan rad svih objekata. 

U situaciji povećane potražnje s jedne, i otežanog snabdijevanja sirovinama usljed geo-političkih dešavanja s druge strane, nalazimo način da obezbijedimo široku dostupnost naših proizvoda, pri tom ne kompromitujući bezbjednost i kvalitet istih.

Kao odgovoran partner našim potrošačima i kupcima, privremeno smo optimizovali portfolio, kako bismo obezbijedili da naši najtraženiji proizvodi budu dostupni. Efekti optimizacije su već vidljivi i stabilizacija se očekuje u narednim danima“, navedeno je u njihovom odgovoru.

Optimizacija prozivoda definitivno jeste pogodila ugostitelje, kao i trgovačke lance koji preprodaju tražene namirnice, a koliko im je Ministarstvo pomoglo u ovoj situaciji da se pripreme za sezonu i da nesmetano dočekaju turiste, kao i da ispune očekivanja naših građana koji su odlučili da slobodne dane provedu na domaćim ljetovalištima, prosudite sami.

izvor. AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor