Pred zatvaranjem „Zlatne ruke”

Udruženje paraplegičara – Bijelo Polje i Mojkovac uručilo je rješenja o prekidu radnog odnosa za pet lica sa invaliditetom zbog nefinansiranja projekata od strane Zavoda za zapošljavanje i Ministarstava rada i socijalnog staranja. Kako je kazala predsjednica udruženja Milka Stojanović usled izostanka finansijske podrške za projekat „Krojači svoje budućnosti“ biće prekinut rad zaštitne radionice „Zlatne ruke“ koja je osnovana 2014. godine da zapošljava osobe sa invaliditetom.

    DIO PROIZVODA ZAŠTITNE RADIONICE „ZLATNE RUKE”/ MILOVAN NOVOVIĆ

Otvaranje zaštitne radionice, posebne organizacije za zapošljavanje lica sa invaliditetom, urađeno je po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Jedan od specifičnih ciljeva predviđa uključenost osoba s invaliditetom (OSI) i njihovu integraciju na tržištu rada, sticanjem znanja i vještina u kvalitetnoj izradi upotrebnih predmeta od tekstila. Zaštitna radionica „Zlatne ruke“ jedina je takva u državi koja obučava i zapošljava OSI, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja donijelo je rješenje da Udruženje paraplegičara – Bijelo Polje i Mojkovac ispunjava propisane uslove u pogledu prostora opreme i stručnog kadra za obavljanje djelatnosti zaštitne radionice. Ipak, naš projekat „Krojači svoje budućnosti“ je odbijen,a samim tim dovedeno je u pitanje postojanje zaštitne radionice – kazala je Stojanović.

Stojanović ističe da je jedini mehanizam za održivost radionice finansiranje od strane Fonda za profesionalnu rehabilitaciju. Međutim, Komisija za ocjenu predloga je projekat „Krojači svoje budućnosti“ ocijenila sa 73 boda, te on nije predložen za finansiranje.

Stojanović naglašava da je udruženje u proteklom periodu odolijevalo iskušenjima i uz pomoć kredita servisiralo zakup prostora i isplatu plata zaposlenima, a sve radi održivosti jedine zaštitne radionice u Crnoj Gori.

Nakon uručenih otkaza zaposlenima pozivamo Komisiju za ocjenu predloga projekata da prisustvuje činu zatvaranja naše zaštitne radionice u Bijelom Polju. Pet OSI je odbijanjem finansiranja nevedenog projekta ostalo bez posla, a njihove porodice bez znatnog ili jedinog izvora prihoda – zaključuje Stojanović.

 

Izvor:Dan, Milovan Novović

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor