Potkomovljani organizovali „Karavan za ugodan dan”: Nema raja bez rodnoga kraja

Željeli smo da i kroz ovo interesantno i atraktivno putovanje podsjetimo kako bogato istorijsko, kulturno i duhovno nasljeđe imamo, a okupili smo se namjerno na praznik Mladenci sa željom da kroz ovaj karavan prijateljstva i međusobne sloge i ljubavi poželimo da bude mnogo više mladih bračnih parova u našem kraju, ističe Milutin ŠoškićU cilju popularizacije tradicionalnih vrijednosti i promocije prirodnih ljepota Polimlja grupa entuzijasta iz Potkomovlja organizovala je zanimljivo zavičajno putovanje pod nazivom „Karavan za ugodan dan“. Naime, mještani, nekoliko sela, smješteni u predivno dizajniranoj prikolici na kojoj je pisalo „Ivana se kroz Berane šeta“, zakačenoj za terensko vozilo, prolazeći kroz Gornje Luge, Andrijevicu, Bojoviće, Đuliće i Košutiće, prokrstarili su putevima od Ulotine do Konjuha pod motom „Nema raja bez rodnoga kraja“.

”OVO PUTOVANJE ODISALO JE ŽALOM ZA MINULIM VREMENIMA, ALI I NADOM DA ĆE ISKRA ŽIVOTA, KROZ ZAJEDNIŠTVO I DRUŽENJE JOŠ DUGO SIJATI NA OGNJIŠTIMA SLAVNIH VASOVIH POTOMAKA – ISTAKAO JE BUDO BOJOVIĆ

Istakli su da su i na ovaj način, pjevajući tradicionalne narodne pjesme, imali namjeru da ukažu da je u predivnim selima ispod Komova sve manje naroda i da se mora više raditi na oživljavanju krajolika na obalama Lima, Zlorečice, Kuckaje i Perućice.

Željeli smo da i kroz ovo interesantno i atraktivno putovanje podsjetimo kako bogato istorijsko, kulturno i duhovno nasleđe imamo. Željeli smo da ukažemo da prirodne ljepote koje nas okružuju predstavljaju neprocjenjivo bogatstvo u vremenima kad se svijet suočava sa brojnim anomalijama izazvanim remećenjem zdravog duha i prirodne ravnoteže. Okupili smo se namjerno na praznik Mladenci sa željom da kroz ovaj karavan prijateljstva i međusobne sloge i ljubavi poželimo da bude mnogo više mladih bračnih parova u našem kraju, s obzirom da se zna da su ljudi, naročito mladi, poslednjih decenija masovno napuštali ovo područje. Smatram da će u svemu ovome svijet prepoznati našu dobru namjeru – naglasio je najstariji član ove zanimljive posade sedamdesetdevetogodišnji Milutin Ćelo Šoškić.Njegovo mišljenje podijelio je i Budo Bojović, navodeći da je narod u ovim krajema opstajao zahvaljujući brojčano jakim familijama, upornom radi i zajedništvu kom su pribjegavali mještani Potkomovlja.

– Danas sam se na trenutak osjetio kao nekada kad su se svaki dan u našim selima kretala vesela kola i kada pjesma nije silazila sa usana ponosnih gorštaka. Tada smo svi disali jednom dušom, željni novih uspjeha i sveukupnog prosperiteta. Nažalost, u poslednje vrijeme pjesma se rijetko čuje, dok su se tradicionalne igranke i mobe preselile u prošlost. Zato je ovo putovanje odisalo žalom za minulim vremenima, ali i nadom da će iskra života, kroz zajedništvo i druženje još dugo sijati na ognjištima slavnih Vasovih potomaka – istakao je Bojović.Karavan su tokom putovanja pozdravljali mještani iznoseći vesele zdravice, onako kako se to radilo u neka stara vremena kad bi putevima nailazile svečane povorke ljude.

– Ovakvi događaji vraćaju nadu u neko bolje sjutra. Želim da sličnih veselih putovanja bude sve više i da se živost vrati našim selima. Svaka čast ovim ljudima koji su ovo osmislili, jer to privlači pažnji i ispunjava srce svih onih koji iskreno vole zavičaj i žele da gosta i putnika namjernika ugledaju na pragu svoje kuće – naveo je mještanim Đulića Savo Milović, koji je po tradicionalnim običajima ovu zanimljivu družinu častio flašom poznate vasojevićke šljive.

Da se uspostavi manifestacija „Lim protiče kamen pamti”

Tokom putovanja bilo je riječi da se, kroz promociju zavičajnih vrijednosti, uspostavi tradicionalna manifestacija pod nazivom „Lim protiče kamen pamti“,

-Odlučili smo da putovanje otpočnemo iz Etno sela „Koljeno“ i da ga, nakon kružnog krastarenja našim selima, tu i završimo. Kao i uvijek za dobru zakusku i posluženje domaćih specijaliteta pobrinula se domaćica Vukica Baćkova, dok je o istorijatu ovih krajeva nadahnuto govorio Mirko Bojović, predlažući da se, u cilju njegovanja tradicionalnih vrijednosti, uspostavi održavanje manifestacije pod nazivom „Lim protiče kamen pamti“, što je sa oduševljenjem prihvaćeno. Smatram da će za tako nešto sluha imati i institucije kulture i da će podržati ovu ideju – naveo je Vesko Knežević.

Za ugodnu vožnju pobrinuo se vlasnik vozila i prikolice Baćko Vlahović, navodeći da čari Polimlja nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

– Sve je ovdje vajano Božijom rukom. Ovo su pravi prirodni biseri koji se moraju aktivnije približavati svijetu, jer ovo savremenom čovjeku treba za aktivni odor i rekreaciju u prirodi. Ovakva priroda nikada ne vara čovjekovu nadu – kazao je Vlahović.

Sa njim su se saglasili i ostali članovi posade: Bratislav Lula Šoškić, Mirko Bojović, Radoje Bakić, Marijan Bojović, Slavko Ćulafić, Miki Ćulafić, Radenko Jare Janković, Vesko Knežević, Milan Šoškć, Bogdan Bojović, kao i potpisnik ovih redova.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor