Poslanici sjutra o zakonu o privremenom izdržavanju djece

Skupština Crne Gore sjutra će razmatrati Predlog zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim je predviđeno osnivanje Alimentacionog fonda.

Kako je ranije saopšteno iz Skupštine, Predlog zakona predao je u parlamentarnu proceduru Ženski klub krajem marta, a urađen je u saradnji sa stručnim timom nevladine organizacije (NVO) Centar za ženska prava.

“Ovaj zakon će obradovati ogroman broj samohranih roditelja koji se samostalno staraju o djeci, a čiji bivši partneri, uprkos odluci suda, izbjegavaju plaćanje alimentacije”, kaže se u saopštenju.

Problem naplate izdržavanja, odnosno alimentacije, kako su kazali iz Ženskog kluba, mnogo je veći od zvaničnih statističkih podataka koje prikazuju sudovi.

“Budući da se svaki roditelj ne usuđuje da protiv bivšeg supružnika podnese krivičnu prijavu zbog neplaćanja izdržavanja, posebno što i pored izricanja krivičnih sankcija, pa čak i zatvorskih kazni, djeca ne ostvare svoja prava samo dodatno bivaju povrijeđena”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je roditelj koji se brine o djetetu, a u 80 odsto slučajeva je to samohrana majka, prinuđen da se sam nosi sa teškoćama obezbjeđivanja uslova za život, podizanja, vaspitanja i obrazovanja djeteta, iako je najčešće u lošoj finansijskoj situaciji, neriješenog stambenog pitanja, nerijetko nezaposlena i diskriminisana prilikom zapošljavanja.

Iz Ženskog kluba su kazali da je, nažalost, praksa pokazala da postojeća zakonska rješenja djeci i samohranim roditeljima ne pružaju proklamovanu ustavnu zaštitu.

“Pa smo mi iz Ženskog kluba smatrale da je neophodno usvajanje Zakona o privremenom izdržavanju djece i osnivanje Alimentacionog fonda”, saopšteno je iz parlamenta, kada je predloženi zakon predat u proceduru.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor