„NATO savezništvo ostaje glavni mehanizam zaštite“

Crna Gora i Poljska jačaju saradnju u svim oblastima, a NATO savezništvo ostaje glavni mehanizam zaštite naših zajedničkih evropskih i evroatlantskih vrijednosti, saopšteno je nakon bilateralnog susreta predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom.

Abazović i Duda Abazović i Duda

Razgovarajući o situaciji na istoku Evrope i agresiji Rusije na Ukrajinu, Abazović je čestitao predsjedniku Poljske na prijemu oko tri miliona izbjeglica iz Ukrajine, navodeći da je Crna Gora do sada primila veliki broj državljana Ukrajine, koji iznosi 1 odsto od ukupnog broja stanovnika naše države.

Abazović je istakao da Crna Gora cijeni ulogu Poljske kao jednog od najistaknutijih evropskih aktera koji pruža ogromnu podršku rješavanju ukrajnske krize, ali i posvećenost i proaktivnu ulogu koju je Poljska, u svojstvu predsjedavajuće OEBS-om.

Govoreći o integraciji Crne Gore u EU, Duda je naveo da Poljska uvijek ističe važnost i institira na politici „otvorenih vrata“ Evropske unije.

Abazović je naglasio da Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja – savezništvu u okviru NATO alijanse, evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji, kao strateškim opredjeljenjima za koje imamo podršku i Poljske.

Razgovarajući o perspektivi Evrope, Abazović i Duda su se saglasili da su odnosi Crne Gore i Poljske u kontinuitetu tradicionalno prijateljski i saveznički, i da će dvije države ubuduće graditi snažnije međudržavne veze.

Podsjećaju, Abazović boravi u trodnevnoj posjeti Švajcarskoj, gdje učestvuje na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

izvor: RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor