Search
Close this search box.

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Instituta za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da će u sklopu prevencije kako obolijevanja, tako i komplikacija gripa i ove godine u Crnoj Gori biti sprovedena vakcinacija grupa stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija te virusne infekcije.

Kako navode distribucija prve količine prispjelih vakcina svim domovima zdravlja je počela juče, a domovi zdravlja će obavijestiti građane o mjestu, vremenu i načinu na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni.

“Prve doze su predviđene za vulnerabilne grupe”, poručju iz IJZCG.

Vakcinacija se, kako se navodi, preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

“Takođe, vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima, a naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica jer na taj način – ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu”, navode u IJZCG.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje i vakcinaciju trudnica kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji.

“Vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina odnosno na bilo koji sastojak vakcine”, navode u IJZCG.

Kako ističu u slučaju da osoba koja treba da se vakciniše trenutno ima neku akutnu bolest sa ili bez visoke tjelesne temperature, vakcinacija će se odložiti do potpunog oporavka.

“Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija intervencija kada se radi o spriječavanju obolijevanja i komplikacija gripa. Ni jedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali”, zaključuje se u saopštenju IJZCG.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor