Search
Close this search box.

Žene da budu u vrhu izbornih lista

Četvrtina lista za lokalne izbore nije zakonita, jer ne ispunjavaju uslov da svaki četvrti kandidat na listi bude žena, pokazuje analiza Centra za demokratsku tranziciju.

“Mi u ovom slučaju svjedočimo jednom ozbiljnom ugrožavanju prava žena na učešće u politici, a ono što nas dodatno zabrinjava jeste jedno potpuno odsustvo reakcije na ovako opasne pojave”, kazala je Milena Gvozdenović iz CDT-a

Ni na objavljivanje ovih nepravilnosti nije bilo mnogo reakcija. Osim iz skupštinskog Ženskog kluba.

“Očigledno je rovovska bitka za pozicije u političkim partijama takva da briše sve zakonske obzire, jer na to nas obavezuje zakon o rodnoj ravnopravnosti i izborni zakoni, koji se tiču zastupljenosti žena”, kazala je za TVCG poslanica GP URA Božena Jelušić.

“Mora se zaista voditi računa o tome da žene budu dobro i pravilno reprezentovane – u vrhu izbornih lista, da bi ostvarile svoje puno učešće u politici, kroz funkcije odbornica i poslanica”, navela je poslanica Demokarat Tamara Vujović.

Vujovićeva traži odgovornost opštinskih izbornih komisija koje su važećim proglasile liste koje ne ispunjavaju uslove.

Zbog svega toga postavlja se pitanje – da li žena treba da bude samo kvota na nečijoj listi i zbog čega je tako teško da se i taj zakonski minimum ispuni?

“Čim je nešto muška profesija, ako baš nije snaga sa tim u vezi, onda je jasno da je ona muška zato što su u njoj novac i moć. Dakle, istiskivanje žena sa lista znači direktno istiskivanje žena za pozicija moći i sa pozicija sa kojih mogu imati bolje zarade i veći pristup novcu”, navela je Jelušić.

Ne treba veliki napor ulagati da se prebroje žene na funckijama odlučivanja. U Skupštini, od njih 81, samo su 22 žene. U Vladi od 20 resora, žene su dobile četiri.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor