Pljevaljski penzioneri ogorčeni na rukovodstvo Rudnika uglja Pljevlja – Nova cijena uglja 88.49 eura, ugrožava i njihovo ionako teško materijalno stanje

Mnogi pljevaljski penzioneri su se obratili redakciji portala PV informer ogorčeni na enormno poskupljenje uglja, koje prevazilazi njihove materijalne mogućnosti. Smatraju da su posebno ugroženi penzioneri sa minimalnom penzijom, jer po novim cijenama, dvije tone isporučenog komadnog uglja prevazilazi iznos minimalne penzije. Uz to ugalj je često lošeg kvaliteta i sa dosta otpada za koji rudnik ne vraća novac.

Smatraju da je sramno ponašanje rukovodećih ljudi u Rudniku uglja prema vlastitim sugrađanima, jer u ovako teškim momentima kad cijene osnovnih životnih namirnica divljaju oni im doljevaju so na ranu. Umjesto da brinu o standardu vlastitih sugrađana oni sa niskim cijenama uglja brinu o standardu stanovnika u regionu.

Penzioneri obećavaju rukovodećim ljudima Rudnika uglja da će se njima i njihovim partijama koje rukovode preduzećem „odužiti“ na svim narednim izborima. Kako tvrde, rukovodstvu rudnika nije dovoljno što ih zasipaju prašinom i produktima isparenja uglja, već ih treba i finansijski uništiti.

I dok rukovodstvo pljevaljske podružnice penzionera ćuti, oni smatraju da rukovodstvo rudnika uglja treba po hitnom postupku na koriguje cijene uglja za plevaljske penzionere i druge siromašne slojeve društva. Očigledno je da rukovodstvo Rudnika uglja čije se zarade kreću izmedju 2000-3000 eura, ne znaju kako je težak život pljevaljske sirotinje i kako je življeti sa minimalnom penzijom.

Zbog velikih gužvi na obezbjeđivanju besplatnog prevoza mnogi penzioneri su prinuđeni da iznajmljuju privatni prevoz koji je veoma skup i iznosi i do 25 eura. Kako tvrde, žalosno je da vozači privatnih teretnih vozila od kojih su pojedini takođe penzioneri, za nekoliko stotina metara prevezenog uglja naplaćuju toliko novca. Penzioneri takođe traže da se nadležne opštinske inspekcije uključe i utvrde ko sve prevozi ugalj i da li imaju odgovarajuće licence-dozvole za rad i plaćaju li porez za obavljanje takvih djelatnosti, jer kupcima uglja prevoznici ne daju fiskalne račune.

Penzioneri koji zbog starosti i bolesti nisu u mogućnosti da sami unesu ugalj u ostave za ugalj, plaćaju po 15 eura po toni za unošenje uglja, što još više poskupljuje cijenu ogrijeva.

Penzioneri smatraju da Rudnik uglja treba da nabavi više vozila za prevoz uglja za isporuku građanima Pljevalja, jer se tri stara vozila rudnika često kvare.

Pljevaljski penzioneri traže hitnu reakciju vlade Crne Gore,Fonda PIO, rukovodstva Saveza penzionera i sindikalnih organizacija u Crnoj Gori, jer enormno povećane cijene uglja za ugrožene slojeve društva koji su stvarali ovu državu, dovodi penzionere sa najmanjim primanjima na rub prosjačkog štapa.

Ako rukovodstvo Rudnika uglja ne koriguje cijene uglja za građane Pljevalja, obećavaju da će izraziti javni protest pred upravom Rudnika uglja i tako ukazati na svoj teški položaj i nebrigu rukovodstva Rudnika uglja i političkih partija koje su ih postavile na visoka rukovodeća mjesta, za opstanak vlastitih građana.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor