Pismo 145 poslanika EP Vučiću i Brnabić: Održati Evroprajd po planu

Poslanici EP smatraju da bez obzira na to što postoje prijetnje po bezbjednost učenika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje”

Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Evroprajda za septembar u Beogradu, jer je Parada Ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”.

Kako prenosi portal European Western Balkans (EWB), pismo koje je inicirala grupa interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava potpisalo je 145 poslanika EP, među kojima su šest potpredsjednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsjedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP).

Poslanici EP smatraju da bez obzira na to što postoje prijetnje po bezbjednost učenika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje”.

“Nažalost, situacija anti – LGBTQ+ kontraprotesta koji su često nasilni, nije nova za prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i srazmeran. Ako postoji potreba, trebalo bi angažovati više policije kako bi se osiguralo da se Parada ponosa i drugi događaji efikasno održe”, stoji u pismu vlastima u Srbiji.

Poslanici podsjećaju i na obaveze Srbije u okviru Savjeta Evrope koje podrazumijevaju da države članice treba da obezbjede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mjere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava.

Predsjednik Srbije, premijerka Ana Brnabić ali i ministarka za evropske integracije u tehničkom mandatu Jadranka Joksimović u pismu se podsjećaju i na obaveze posvećenosti Srbije ljudskim pravima u Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP), gdje se Srbija i EU pozivaju da prepoznaju značaj vladavine prava i poštovanje ljudskih prava.

Zbog svega toga poslanici apeluju na rukovodstvo Vlade Srbije da: omoguće da se Evroprajd održi po planu, dodatno obavežu angažovati dovoljno organa za sprovođenje zakona kako bi se osigurala bezbjednost skupa, i da pokrenu dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje.

U pismu se kaže i da je odluka da Beograd bude domaćin Europrajda 2022. godine došla sa mnogo očekivanja, s obzirom na dugogodišnju borbu za ravnopravnost LGBTQ+ populacije ne samo u Srbiji nego i u regionu.

“Ovo bi Beograd učinilo prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van Evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ+ zajednicu. Održaće se tačno 21 godinu nakon prvog Prajda organizovanog u Beogradu 2001. godine i na tridesetu godišnjicu prvog Evroprajda”, stoji u pismu evroparlamentaraca.

Ocjenjuje se da je manifestacija značajna i zbog činjenice da se LGBTQ+ populacija i dalje suočava sa diskriminacijom kako na Balkanu, tako i u drugim dijelovima Evrope.

“Nijedna evropska država nije uspjela da eliminiše diskriminaciju, što potvrđuje zašto je borbi za okončanje nejednakosti i diskriminacije potrebna sva politička podrška koju može da prikupi. Dodjeljivanje Evroprajda Beogradu bila je i ostala ispravna odluka. Pošto su se poslanici Evropskog parlamenta obavezali da se bore za ravnopravnost u svim njenim oblicima, a posebno LGBTQ+ ravnopravnost kroz rad grupe za LGBTQ+ prava, duboko cijenimo političku volju koja je odigrala ulogu u saradnji sa organizatorima Evroprajda. Danas vas molimo da nastavite ovu pozitivnu saradnju i da podržite organizatore u održavanju bezbjednog i afirmativnog marša Evroprajda”, navodi se u pismu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor