Pavićević: Padom Vlade kriminal bi dobio novu šansu

Povodom 100 dana rada Vlade, ali i intezivne aktuelne polemike da li će ista pasti ili biti rekonstruisana; da li je postigla obećane rezultate i na koji način je donosila određene odluke razgovarali smo sa savjetnikom potpredsjednika Vlade Crne Gore, dr Vladimirom Pavićevićem na teme poput evropske šanse Crne Gore, borbe protiv kriminala, temeljnog ugovora i Otvorenog Balkana.

Pavićevićeva premisa je da nijedna Vlada do sada nije imala tako jaku međunarodnu podršku i da će padom Vlade najviše izgubiti građani koji su na izborima 30. avgusta 2020. godine ucrtali željeni kurs koji je na kratko poremetio Zdravko Krivokapić, a koji su premijer Dritan Abazović i potpredsjednik Vladimir Joković korigovali, vraćajući se onom putu na kojem je trebalo da budemo sve vrijeme nakon one velike avgustovske pobjede.

Postđukanovićevska era crnogorske politike

Javnosti je poznato da je savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore, Pavićević još prije izbora 2020. ponudio i zagovarao termin ,,razvlastiti DPS“, što je na tadašnjim izborima bio zajednički imenitelj pobjedničkoj koaliciji i svim antirežimskim snagama.

Danas, kada DPS pruža podršku aktuelnoj Vladi, i kada se pitamo je da li je ovo razvlašćivanje dobilo neko subverzivno skretanje, dr Pavićević nedvosmisleno tvrdi da je razvlašćivanje DPS-a je počelo 2020. godine i nije stalo.

,,Tada su prvi put u trideset i nešto godina izgubili izbore. Nakon tih izbora su na lokalu redom gubili vlast u mnogim opštinama, evo u Nikšiću, Mojkovcu, Ulcinju, pa čak i na Cetinju. Ja sve to vidim kao dio procesa razvlašćivanja DPS-a i to je iz ugla ogromnog broja građana Crne Gore dobar proces“, kazao je Pavićević.

On dodaje, da to što je DPS dobio priliku da izglasa Vladu u kojoj nema ni jednog ministra i protiv koje je, poslije samo sto dana, pokrenuo inicijativu za njeno rušenje najbolje govori u kakvoj dubiozi se nalazi ta stranka.

S tim u vezi, Pavićević naglašava da smo sada u postđukanovićevskoj eri crnogorske politike.

,,Milo više nije autoritet u crnogorskoj politici kakav je bio nakon pobjede na predsjedničkim izborima 2018. godine. Tada se činilo da može sve, ali mu je velikom avgustovskom pobjedom crnogorskog građanina 2020. godine poručeno da ipak ne može“, konstatovao je Pavićević, dodavši da je najbolje svjedočanstvo Milovog političkog pada danas to što je Vlada koja je formirana upravo glasovima njegovih poslanika usvojila i potpisala Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

,,Đukanović je odavno izgubio i međunarodna uporišta na zapadu, a novost je to što sve veći broj članova i funkcionera DPS-a upravo Mila vide kao teret za svoju stranku“, tvrdi Pavićević.

,,Milo je poslije 30. avgusta 2020. napravio jednu ključnu grešku – greška mu je bila u tome što je uprkos porazu na izborima sebe faraonski ponovo postavio na čelo stranke 2021. godine i to još proglasio reformom. Da se Milo tada povukao sa mjesta šefa stranke, danas bi zaista reformisani DPS imao i ministre u Vladi“, smatra Pavićević.

Međunarodna podrška za aktuelnu Vladu

Manjinska Vlada je prepoznata kao Vlada koja ima podršku međunarodnog faktora, a zagovrnici iste ističu reformsku politiku i borbu protiv kriminala.

,,Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je prioritet broj 1 u radu ove Vlade. Za sto dana Vlada je u ovoj oblasti isporučila izvanredne rezultate i time osnažila vladavinu prava u Crnoj Gori. Naši međunarodni partneri zato snažno podržavaju Vladu“, potvrđuje savjetnik potpredsjenika Vlade.

Kako dodaje, potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom je takođe veliko postignuće zato što je ubjedljivo najveći broj pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori želio da se to uradi.

,,I ako hoćemo da govorimo racionalno, usvajanjem i potpisivanjem Temeljnog ugovora i stavljanjem tačke na to pitanje stabilizovaće se prilike u crnogorskom društvu“, izričit je Pavićević.

On ukazuje da kada se danas u Crnoj Gori govori njenoj evropskoj šansi, ta se šansa nije pojavila tek tako.

,,Tu šansu su za Crnu Goru izborili upravo Dritan Abazović i Vladimir Joković. I upravo oni i njihova vlada će tu šansu da ostvare ili će biti spriječeni u tome. Onaj kome bi pošlo za rukom da ih zaustavi, taj bi bio odgovoran za krah evropske šanse za Crnu Goru“, poručuje Pavićević.

Temeljnim ugovorom stavljena tačka na podjele

Temeljni ugovor je tema koja je obilježila mandat ove Vlade, a potpisnici tvrde da se time ide ka pomirenju i stabilizaciji prilika.

Pavićević tvrdi da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC je razumna odluka Vlade Crne Gore.

,,Protiv Temeljnog ugovora danas su uglavnom politički ekstremisti i grupacije koje na protestima koje organizuju ne mogu da okupe ni pedesetak ljudi“, kazao je Pavićević podsjetivši na velike litije kada je veliki broj građana ustao u zaštitu napadnute vjerske zajednice.

,,To su bili najmasovniji i najdostojanstveniji protesti u istoriji otpora vlasti u Crnoj Gori. Očigledno je bilo i tada i danas da građani Crni Gore žele da bude potpisan Temeljni ugovor sa SPC. Taj ugovor je neprihvatljiv samo onim strukturama koje žele da nastave sa politikom neprijateljstva prema onim svojim građanima koji ističu svoju vezanost ili za Srpsku pravoslavnu crkvu ili za srpsku naciju ili imaju posebni sentiment prema državi Srbiji. To je antidemokratski pristup, pa i anticivilizacijski pristup koji je poražen 2020. godine“, podvukao je Pavićević.

Otvoreni Balkan nije u raskoraku sa EU integracijama

Od strane međunarodne zajednice nije bilo kritike po pitanju inicijative Otvoreni Balkan. Ipak, u zemlji i dalje postoji neslaganje da je ova inicijativa nije u koliziji sa evropskim integracijama.

Napominjući da je pomno pratio raspravu o Otvorenom Balkanu, Pavićević ukazuje da su argumenti protiv inicijative su uglavnom imaginarni.

,,Tiču se utisaka i strahova da se iza Otvorenog Balkana ne kriju pretenzije prema Crnoj Gori i to sa raznih strana. A moja sugestija je bila ovakva – hajde da racionalno sagledamo ovu inicijativu. I ako je sagledamo racionalno, primjereno i tačno, onda je zaključak da Otvoreni Balkan donosi moguće koristi svima, a da ne šteti nikome. Isti je bio slučaj sa začecima procesa evropskih integracija pedesetih godina 20. vijeka“, podsjetio je Pavićević.

,,Mogu da zamislim da bi kritičari Otvorenog Balkana u Crnoj Gori danas bili kritičari i početaka evropskih integracija prije sedamdeset godina“, kaže on.

Pad Vlade u interesu kriminala

100 dana Vlade je prošlo i utisci i dalje nisu posloženi. Premijer Abazović je komentarisao da je hapšenje kriminalaca ,,upalilo alarme“ za pad Vlade, a Pavićević smatra da će padom Vlade najviše izgubiti građani.

,,Ova Vlada vratila vratila se kursu koji su građani Crne Gore ucrtali 30. avgusta 2020. godine. Taj kurs je na kratko poremetio Zdravko Krivokapić, ali su Dritan Abazović i Vladimir Joković to korigovali i sada smo na onom putu na kojem je trebalo da budemo sve vrijeme nakon one velike avgustovske pobjede“, porućio je Pavićević.

,,Padom vlade svoju šansu ponovo dobija kriminal, to je čista logika. Ako je ova vlada bila najuspješnija u borbi protiv kriminala i korupcije, jasno je ko bi mogao da profitira od njenog pada i šta bi mogli da budu bazični motivi za preispitivanje povjerenja toj Vladi u Skupštini Crne Gore“, konstatuje savjetnik potpredsjednika Vlade.

Kada je borba protiv kriminala u pitanju, jasno je je potrebna politička volja i podrška tužilaštvu i institucijama.

,,U svim društvima politička volja jeste važna determinanta. Kod nas naročito. Hajde ovako da postavimo stvari u odnosu na ovo Vaše pitanje – kada bismo građane Crne Gore pitali ima li danas političke volje za borbu protiv kriminala, ubjedljiva većina bi odgovorila da ima. To mnogo govori o ciljevima i radu ove crnogorske vlade, objasnio je Pavićević i istakao izuzetnu čast što je u prilici da u formi savjetnika potpredsednika Vlade Crne Gore učestvuje u radu Vlade koja je ,,prepoznata kao ofanzivna u odnosu na kriminal i korupciju“

S tim u vezi, Pavićević predlaže, da se ovoj Vladi Crne Gore omogući da u narednih šest mjeseci dovrši započete poslove i da se 17. aprila iduće godine ide na vanredne parlamentarne i redovne izbore za predsjednika države.

,,To bi bilo racionalno. Sve drugo značilo bi da su neke međusobice i sujete bile jače od razuma. Nema danas toga ko bi mogao da argumentuje da za prvih sto dana ova Vlada nije uradila više od bilo koje prethodne Vlade u punom mandatu“; kazao je on.

,,Ako ova Vlada isporučuje rezultate, omogućimo joj još toliko vremena da dovrši započete procese i da nakon toga imamo ponovo direktno izjašnjavanje građana na izborima o tome ko zaslužuje veću a ko manju podršku. Ovo je razuman predlog koji bi po svemu što vidim podržala ogromna većina građana Crne Gore“, naglasio je Pavićević.
Nema straha od političke pasivnosti građana

Naspram intenzivnih politički dešavanja, u dijelu javnosti se stiče utisak da pad entuzijazmna kod građana postoji još od neuspjeha 42. Vlade i da se otpor prema politici rađa, pa i eventualna buduća apstinencija na izborima.

Pavićevićsmatra da to nije slučaj jer ,,crnogorsko društvo i generalno govoreći građani Crne Gore jesu tradicionalno zainteresovani za politiku“.

,,To je konstanta crnogorske politike i našeg društva. Tu sigurno dolazi do oscilacija u smislu zadovoljstva ili nezadovoljstva nekim odlukama vlasti ili procesima u društvu i u državi. Ali to na kraju ne utiče na zainteresovanost za politiku. Ako bismo zamislili da uskoro opet idemo na izbore mislim da bi izlaznost ponovo bila visoka“ kazao je on.

Kada će pasti ova vlada?

,,Ne znam koliko će ova vlada da radi, ali 19. avgusta neće pasti“, jasan je Pavićević.

Kako kaže, ,,previše je DPS slab da bi mogao da uspije da sruši vladu i previše je straha od negativnih posledica njenog rušenja među akterima koji nisu tradicionalni saveznici DPS-a da bi oni mogli sada u petak da sruše vladu“.

,,Sve ovo Vam govorim kao čovjek koji strogo racionalno posmatra politiku. Ima situacija i dešavanja kada kod pojedinih aktera razum popusti, ali takvo djelovanje u politici uvijek brzo dođe na naplatu“, zaključio je Pavićević.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor