Search
Close this search box.

PAPRIKA, CITRUSI, KISJELI KUPUS – PRVA LINIJA ODBRANE OD VIRUSA

Jesen je period kada se posebno pripremamo za borbu protiv virusa. Iako je skoro nemoguće potpuno ih izbjeći, trebalo bi da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali svoje zdravlje, najprije, izbalansiranom ishranom. Čarobni štapić za jak imunitet ne postoji – ali postoji hrana koja će ga ojačati i omogućiti mu da se suoči sa virusima i pobijedi ih.
Vitamin C u namirnicima kao što su paprika, brokoli, citrusi – u ovom periodu prva je linija odbrane.
Popularna namirnica za naredne dane je kisjeli kupus. Hoću da napomenem da kisjeli kupus osim što ima značajnu količinu vitamina C, čak više nego limun, ima i dosta acedofilnih bakterija koje takođe utiču na naš imuni sistem.
“Sve što sadrži u sebi vitamin C ukoliko je termički obrađeno djelimično gubi taj vitamin pa su te namirnice koje su bogate vitaminom C – važno da se unose svježe“, naglašava za RTS, Ana Banduka Todorović, nutricionistkinja.
Stručnjaci kažu da smo u deficitu sa vitaminom D kojeg najviše ima u morskoj ribi ili u mlječnim proizvodima.
Dodatno oružje u borbi protiv virusa su i biljna ulja – poput suncokretovog, lanenog, bundevinog, kao i hrana od cijelog žita. U ishranu ubacite začine, i kuvanu hranu.
„Pileća ili juneća supa, domaća sa dodatkom rena. Tanjir pun raznog povrća koji ima preliv od maslinovog ulja i parče ribe. Izbaciti sve pekarske proizvode, prženu i pohovanu hranu, previše šećera i previše masnu, prezasićenu hranu“, savjetuje nutricionistkinja.
Kada nam se čini da raznovrsna ishrana nije dovoljna, pribjegavamo suplementima. Stručnjaci kažu da ne pretjerujemo.
Onim osobama koje ne uspijevaju da adekvatnom ishranom unesu dovoljne količine vitamina, preporučuju se suplementi, i to uz nadzor ljekara.
„Vrlo često ljudi misle da treba da manipulišu svojim imunskim odgovorom, da ga pojačavaju, ili da nešto urade da bi ih on bolje štitio. Ne, imunski odgovor po pravilu dovoljno dobro štiti. Ono što treba uskladiti to je smanjenje rizičnih ponašanja“, naglašava dr Dušan Popadić, imunolog.
Dobar imunitet je, prije svega, rezultat pravilne ishrane, odmora i svakodnevnih fizičkih aktivnosti.
izvor: Vijesti iz Bijelog Polja
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor