Osnovac gubio svijest od batina, izostala prijava

Prema doživljaju roditelja, riječ je o pokušaju ubistva koje se dogodilo u školi, a uprava to, kako dodaju, nije prijavila policijiRoditelji jednog od učenika devetog razreda bjelopoljske OŠ „Marko Miljanov“ tvrde da škola nije učinila sve da zaštiti njihovo dijete u slučaju vršnjačkog nasilja, koje je pretrpio u svom odjeljenju prije dva mjeseca. Spornim smatraju postupanje zaposlenih u toj obrazovnoj ustanovi, a optužuju ih i za neblagovremeno reagovanje i nepoštovanje procedure koju su obavezni da sprovode u ovakvim situacijama. Sa druge strane, iz uprave škole navode da su u ovom slučaju postupali u skladu sa zakonom i svojim ingerencijama, objavio je juče portal Roditelji.me.

Prema doživljaju roditelja, riječ je o pokušaju ubistva koje se dogodilo u školi, a uprava to, kako dodaju, nije prijavila policiji. Roditelji navode da je njihov dječak pod velikim pritiskom i da živi u strahu od novog napada.

Učenik koji ga je udarao u glavu, stalno sjeda u klupu iza njega, pa nastavnici moraju da ga premještaju. Odbija da boravi u školi, ako nisam ja tamo, a otac ispred. Uprava ne preduzima ništa da ga zaštiti, situacija je postala neizdrživa, ocjenjuje majka tog dječaka.

Roditelji su ispričali da je do nasilja došlo 20. februara, na času na kojem su djeca bila sama bez nadzora, jer je nastavnica morala da ode sa nastave.

– Teško nasilje koje se dogodilo dovelo je našeg sina u nesvjesno stanje. Dva učenika su fizički nasrnula na njega. Prvo ga je jedan od njih prije časa hvatao za vrat, zbog čega mu je ožiljak na vratu otekao i pocrvenio, a tokom časa mu je oteo torbu i pokušao da mu odveže vezice na patikama. Pokušavajući da uzme svoju torbu, prišao mu je drugi učenik i udario ga nekoliko puta pesnicom u glavu, nakon čega je izgubio svijest. Jedna od učenica prišla mu je i polila ga vodom, čega se on ne sjeća. To mu je pomoglo da se osvijesti i spasilo život, navodi dječakova majka, inače prosvjetna radnica u istoj školi.

Kaže da je otac dječaka obavijestio o svemu razrednu na roditeljskom sastanku, održanom tri dana kasnije. Nakon toga se pet dana kasnije i majka obratila upravi, a izjave od djece pedagoškinja je tražila 1. marta. Rekla im je da napišu šta se dogodilo tog dana, a potom je, kako kažu roditelji, sakupila papire od svih, osim od dječaka koji je bio žrtva napada.

Izrečene vaspitne mjere

U odgovoru iz škole majku dječaka su obavijestili, između ostalog, da je Tim za prevenciju nasilja i vandalizma 10. marta održao sastanak na kojem su članovi detaljno upoznati sa detaljima događaja u odjeljenju. Pedagog škole je, stoji u tom odgovoru, predočio članovima kompleksnost situacije i preuzete su mjere od strane pedagoško-psihološke službe i odjeljenskog starješine.

– Članovi Tima su razgovarali o preduzetim mjerama, dali preporuku da treba preventivno djelovati kroz prezentacije i predavanja na temu Prevencija vršnjačkog nasilja, kao i da je potrebno apelovati na sve učesnike vaspitno-obrazovnog procesa da se pojava nasilja prijavi u momentu saznanja da se nasilje dogodilo, rekli su iz škole.

Iz škole su kazali da je roditelj učenika obavijestio odjeljenskog starješinu na roditeljskom sastanku, održanom 23. februara, o dešavanjima u učionici gdje je njihov sin fizički napadnut od strane vršnjaka 20. februara, dakle tri dana kasnije.

– Odjeljenski starješina kao pedagoški rukovodilac do tada nije imao saznanje o tim dešavanjima iako je tog dana razgovarala sa učenicima koji joj nisu prijavili da se desio bilo kakav problem. Po saznanju obavila je razgovor sa đacima koji su bili akteri događaja, savjetodavno djelovala i izrekla vaspitne mjere i iste unijela u MEIS i odjeljensku knjigu u skladu sa svojim ingerencijama i radnim obavezama. Učenici su tom prilikom izjavili da su toga dana bacali torbe jedni drugima, što su i ranije činili u igri i da je u toj igri učestvovao pomenuti dječak do momenta kada mu je zasmetalo da mu izuju patike, tek tada je reagovao i branio se, kazali su iz uprave škole.

Odjeljenjski starješina je, kako su dodali, poslije izrečenih mjera procijenila da će pozitivno vaspitno djelovati i o tom problemu nije obavijestila pedagoško-psihološku službu. Tim je, kako dodaju, konstatovao i da se apeluje na sve učesnike vaspitno-obrazovnog procesa da blagovremeno prijavljuju sve oblike neprihvatljivog ponašanja u cilju prevencije. U ovom slučaju, kako su istakli, škola i dalje rješava i djeluje po pristiglim zahtjevima roditelja pomenutog dječaka.

Od tada ova porodica pokušava da od škole dobije sve informacije o postupanjima, a spornim smatraju mnoge korake koji su preduzeti ili su, kako navode, čak i izostali. Odnose se na prijavu ovog slučaja višim instancama, uključivanju policije, postupanju odjeljenskog starješine, članova Tima za suzbijanje nasilja, ali i zaposlenih u psihološko-pedagoškoj službi i upravi škole.

Skinuli oznaku tajnosti sa izvještaja

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je taj resor juče donio rješenje da izvještaj o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja više ne bude dokument samo za internu upotrebu. On je sinoć u emisiji na RTCG saopštio da je istekao dvogodišnji rok za oznaku „interno“ koju je imao ovaj dokument. Vojinović je poručio da mu nije jasno zbog čega je izvještaj imao oznaku tajnosti.

Iz Ministarstva su na pitanja „Dana“ da li će skinuti oznaku tajnosti sa ovog dokumenta, dan ranije ustvrdili da je to u nadležnosti Vlade Crne Gore.

– Kao roditelj učenika koji u kontinuitetu doživljava vršnjačko nasilje i po drugi put doživljava teško vršnjačko nasilje na časovima u školi zahtijevam da mi dostavite pisani izvještaj o tome što ste preduzeli na nivou škole, rezultate izjava učenika o dešavanjima na času muzičke kulture koje je sprovela pedagoškinja. Da li ste upoznali nadležne državne institucije ili ćete prikriti, kao što ste uradili i prethodni put, dozvoljavajući i dalje da se nasilnici iživljavaju nad mojim sinom, a učenikom vaše škole. Takođe, zahtijevam da me informišete o tome da li ste upoznali Tim za prevenciju nasilja i zašto nije uzeta pisana izjava od mog djeteta, kada je on bio na času kada je traženo da napišu. Kao majka koja želi da zaštiti svoje dijete predala sam njegovu izjavu pedagoškinji, koja je potpisala, navodi se, između ostalog, u jednom od zahtjeva koje je majka uputila upravi škole.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor