OIK u Pljevljima: Proglašenje rezultata izbora u roku od 12 sati od prijema odluke Ustavnog suda

Iz Opštinskog odbora Demokratskog fronta pozdravili su odluku Ustavnog suda, ocjenivši da je ona bila očekivana, i naglašavaju da sada slijedi dosta posla na privrednom, ekološkom i infrastrukturnom oporavku PljevaljaNakon što je Ustavni sud juče donio odluku o odbacivanju prigovora na rezultate prošlogodišnjih lokalnih izbora održanih u Pljevljima, u Opštinskoj izbornoj komisiji(OIK) kažu da će rezultati biti proglašeni kada odluka Ustavnog suda zvanično stigne. U izjavi za „Dan“ predsjednik OIK-a Čedo Gospić nije mogao da kaže kada očekuje da će odluka biti dostavljena.

-Kada zvanično primimo odluku Ustavnog suda, u roku od dvanaest sati Opštinska izborna komisija će donijeti odluku o proglašenju konačnih rezultata lokalnih izbora- kazao je Gospić za „Dan“.

Iz pljevaljskog odbora Demokratskog fronta pozdravili su odluku Ustavnog suda, ocjenivši da je ona bila očekivana.

–Cijela javnost je odlično znala da je neosnovanim žalbama koalicija DPS – BS i SD pokušala da izvrši opstrukciju veličanstvene izborne pobjede koju je predvodio Demokratski front. Nisu uspjeli, vlast će biti konstituisana, ali su nam ukrali vrijeme. Velikim trudom i znanjem nadoknadićemo izgubljeno jer Pljevlja zaista više ne mogu da čekaju – kazao je predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milan Lekić i pojasnio da sada slijedi dosta posla na privrednom, ekološkom i infrastrukturnom oporavku grada.

–Ono što je najbitnije od svega jeste da su Pljevlja konačno oslobođena i da nikada više neće doći u situaciju da interese naših sugrađana zastupaju nedostojni ljudi i poslušnici zvanične Podgorice. Pljevlja su vraćena Pljevljacima, i to je nešto na šta smo najviše ponosni – kazao je Lekić.

Podsjećamo, Demokratska partija socjalista, Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate podnijele su prigovor na izborne rezultate na dva biračka mjesta u Pljevljima. Kako Ustavni sud nije imao kvorum za odlučivanje, prigovori nijesu mogla da se ranije razmatraju, pa ni novi saziv lokalnog parlamenta nije mogao da se konstituiše. To je omogućilo DPS-u i njegovim koalicionim partnerima da nastave da vrše vlast iako su na izborima od 23. oktobra 2022. godine pretrjeli težak poraz. Pomenuta koalicija je od 34 mandata osvojila devet, dok je u ranijem sazivu Skupštine opštine Pljeva imala 19 odbornika.

Demokratski front osvojio je 12 mandata ili jednu trećinu od ukupnog broja. Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora osvojili su po četiri mandata, a Pokret za Pljevlja osvojio je dva odbornička mjesta. Po jedan odbornički mandat osvojili su Ujedinjena Crna Gora, Socijalistička narodna partija i GP URA.

Konstitutivna sjednica najkasnije za mjesec dana

Tokom jučerašnjeg dana „Dan“ je pokušao da od aktuelnog predsjednika Skupštine opštine Dragiše Sokića dobije odgovor kada će biti sazvana konstutivna sjednica lokalnog parlamenta, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive. Od nekadašnjeg predsjednika SO i odbornika Pokreta za Pljevlja Božidara Bajića saznali smo da je Sokić dužan da sazove konstitutivnu sjednicu SO u roku od 15 dana od dana proglašenja konačnih izbornih rezultata i da odredi datum zasjedanja u roku od 15 dana. Bajić je naglasio da od dana proglašenja konačnih izbora, u najgorem slučaju, konstitutivna sjednica će se održati za mjesec dana.

– Konstitutivnom sjednicom presjedavaće najstariji odbornik novog saziva – kaže Bajić.

Među izabranim odbornicima najstariji je Novica Stanić iz Pokreta za Pljevlja, koji će vrlo brzo napuniti 73 godine.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor