Bijelo Polje: Toplotne pumpe kao rješenje za čistiji vazduh

Najvažnije je identifikovati uzroke da bi mogli reagovati i riješiti problem, istakla je Gordana Đukanović predstavnica Agencije za zaštitu životne sredinePredstavici lokalne samouprave, Ministarstva ekologije i prostornog planiranja, Agencije za zaštitu životne sredine i nevladinih organizacija, održali su sastanak u Bijelom Polju kako bi dogovorili moguće načine rješavanja zagađanje vazduha u ovom gradu koji je u poslednje vrijeme jedan od najzagađenijih gradova u Crnoj Gori, često i ispred Pljevalja. Predstavnik nevladine organizacije (NVO) Bjelopoljski demokratski centar Zdravko Janjušević, od koga je i potekla inicijativa za rješavanja problema zagađenja vazduha, izrazio je uvjerenje da će u narednom periodu uspjeti da kreiraju mjere koje će doprinijeti smanjenju zagađenja vazduha sa jedne strane, i finansijskih troškova na drugoj strani.

– Naša misija je da pokušamo kao društveno odgovorni ljudi u saradnji sa institucijama da nađemo adekvatno rješenja koja će doprinijeti da Bijelo Polje postane grad po mjeri svih, koji će imati i energetsku efikasnost, a sa druge strane imati značajnu uštedu finansijskih sredstava kada je obezbjeđenje grijanja u pitanju. Bijelo Polje je jedan od najzagađenijih gradova u Crnoj Gori pored Pljevalja, te da smo ovdje da zajedničkim snagama kreiramo mehanizme koji će doprinijeti smanjenju zagađenosti vazduha – istakao je Janjušević.

Mirko Lizdek predstavnik firme Eneko rekao je da su oni preduzeće specijalizovano za izradu najsavremenijih sistema grijanja,hlađenja i ventilacije, te da oni primarno koriste obnovljive izvore energije.

– Ovi izvori energije se iskorištavaju putem toplotnih pumpi voda- voda i zrak -voda. Mi smo se fokusirali na toplotne pumpe voda-voda, sobzirom na to da su one efikasnije od ovih pumpi zrak-voda, mada pumpe zrak-voda su još uvijek pored voda-voda najbolji sistem grijanja poznat u svijetu. Ove pumpe troše veoma malo energije i koriste se za grijanje, hlađenje i ventilaciju u svim objektima različitih namjena – istakao je Lizdek.Predstavnica Agencije za zaštitu životne sredine Gordana Đukanović rekla je da problem kada je kvalitet vazduha u pitanju nije prisutan samo u Bijelom Polju, već u sjevernom i centralnom regionu, pogotovu tokom zimskih mjeseci.

– Ono što mogu da kažem kada je Bijelo Polje u pitanju, da je i nakon prve identifikacije problema koji smo imali 2019. godine, kada smo i uspostavili mjernu stanicu u ovom gradu, lokalna uprava odmah reagovala, sastavila tim i pozvala ljude iz Agencije, ministarstva i Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Hidrometeorološkog zavoda, lokalne eksperte i nevladin sektor, da zajedno sjednemo, da pokušamo da identifikujemo koji su to ključni razlozi koji utiču na ovakvo stanje, jer je to i najvažnije. Identifikovati uzroke da bi mogli reagovati i riješiti problem- istakla je Đukanović.

Broj dana sa visokim niovoom štetnih čestica svesti na minimum

Predsjednik SO Ensad Suljević istakao je da Bijelo Polje iz godine u godinu ima ozbiljnih problema sa zagađenjem vazduha.

– Znamo da na to djeluje više faktora i da treba da se uradi ozbiljna strategija kako bi u nekoj bliskoj budućnosti broj dana sa visokim nivom štetnih čestica sveli na minimum. Drago mi je što se sve otvorenije razgovara na ovu temu, što se problem ne guraju pod tepih i samo takav pristup, garantuje građanima da će se stvari rješavati u njihovu korist. Skupština je izabrala Savjet za zaštitu životne sredine koji će se usko baviti ovom problematikom. Na predlog tog Savjeta odbornici su na predhodnoj sjednici usvojili zaključak sa predloženim mjerama koji je poslat Vladi na usvajanje – naglasio je Suljević.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor