Od starice tražili da plati više nego što treba

Brat starice Miljke Rajković, koja boravi u Domu starih u Bijelom Polju, Vukašin Labović požalio se Pobjedi da od januara pokušavaju da dobiju rješenje da se ona izmjesti u podgorički dom, ali bezuspješno. Ispričao je da pojedinci iz Centra za socijalni rad prave problem i pokušavaju da naplate smještaj više nego što treba.Labović tvrdi da je od porodice traženo da plati 650 eura dom u Podgorici, da sačine drugačiji ugovor od sadašnjeg. Preko Centra za socijalni rad, starica u Bijelom Polju plaća smještaj 450 eura, odnosno, njena penzija je 408 eura i porodica doplaćuje razliku. U Podgorici bi, po istom modelu, plaćala više – 550 eura, što za porodicu nije veliki problem, ali, kaže Labović, jeste što traže da plaća – 650. Nijesu, prema njegovim riječima, objasnili zašto se od porodice traži da plaća 650.Labović kaže da je tražio da mu takav zahtjev dostave pismeno, ali da to nije učinjeno.

Pobjeda je prekjuče o ovom slučaju poslala pitanja Domu za stare u Podgorici i očekujemo odgovor.

Labović je Pobjedi ispričao da su pozvali juče ujutro iz podgoričkog doma i najavili da će – ubrzo riješiti slučaj.

– Problem je u pojedincima u javnoj ustanovi. Poslao sam dopis i ombudsmanu. Ako o ovome ne govorimo, oni će da rade šta hoće – rekao je Labović Pobjedi.

Porodica, kako je ispričao, pokušava da problem riješi od januara. Labović navodi da zna za primjere, stare ljude koji su se bez probleme premjestili iz risanskog doma u Podgoricu. Niko im, objašnjava on, nije tražio da plaćaju 650 eura. Želi, kako navodi, da se priča objelodani, radi svih građana kojima se uskraćuje mogućnost da realizuju svoja prava. Smatra da sistem urušava nepotizam, partijske veze…

Labović pohvaljuje bjelopoljski dom, kao i podgorički. Kaže da njegova sestra tamo ima tretman kao da im je majka.

– Najveću zahvalnost Miljkina porodica iskazuje Domu starih u Bijelom Polju, za njihov odnos kao da je bila član njihove porodice – rekao je njen brat.

Kivan je na Centar za socijalni rad.

– Traže da se plati 650 eura, kao da su ustanova za sticanje dohotka – rekao je on.

Porodica je sa Centrom za socijalni rad u Podgorici početkom marta potpisala izjavu kako starica želi da se prebaci iz Bijelog Polja u Podgoricu. Ona je korisnica penzije kojom učestvuje u troškovima usluge, navedeno je, između ostalog, u tom dokumentu.

Podgorički Centar za socijalni rad je 28. jula prošle godine donio rješenje da joj se obezbijedi smještaj u Bijelom Polju. Napisano je u tom rješenju da je 12. jula Dom starih u Bijelom Polju podgoričkom Centru za socijalni rad dostavio odluku tima o prihvatanju korisnika. Saglasili su se tada da se može realizovati smještaj Miljke Rajković. Stručni radnik je sačinio mišljenje u kome je zaključio da je najadekvatniji oblik zaštite Rajković smještaj u Dom starih u Bijelom Polju.

Članom 69 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano je da se smještaj u ustanovu ostvaruje zbrinjavanjem u ustanovu i obezbjeđenjem naknade troškova smještaja, a članom 70 da se smještaj u ustanovu obezbjeđuje osobi sa invaliditetom i starom licu kojima se ne može obezbijediti ili nije u njegovom najboljem interesu ostanak u porodici ili usluge podrške za život u zajednici ili porodični smještaj.

Dalje je članom 160 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano da se za lica, koja nijesu u mogućnosti da učestvuju u troškovima usluga, sredstva obezbjeđuju u budžetu države, a članom 159 je navedeno da se korisniku smještaja u javnoj ustanovi socijalne i dječje zaštite, obezbjeđuju sredstva za lične potrebe u iznosu koji utvrđuje nadležni organ državne uprave.

Izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor