Search
Close this search box.

Od jula cigarete skuplje 10 centi

Posupljenje cigareta od 10 centi po paklici može se očekivati od 1. jula, dok neće biti povećanja cijena ostalih proizvoda na koje se uvode akcije, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović u Skupštini. Skupština Crne Gore je sinoć usvojila izmjene i dopune više finansijskih i poreskih zakona, među kojim je i uvećanje akciza na duvan, kao i uvođenje novih na slatkiše – proizvode od šećera, kakaoa i sladoled.

Između ostalog, izmjenama zakona je predviđeno da će kupci nekretnina vrednijih od 150 hiljada eura plaćati veći porez, firme iz ofšor zona imaće porez po odbitku od 30 odsto, a ubrzava se i povećanje akciza na duvanske proizvode.

Predlog o Izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću povučen je na doradu.

Damjanović kaže da je cilj izmjena zakona povećanje poreskih prihoda i smanjenje sive ekonomije.

On je saopštio da je akcizni kalendar maksimalno ublažen i da se pokupljenje cigareta očekuje u iznosu od 10 odsto od ljeta, odnosno od 1. jula.

“Što se tiče ostalih proizvoda neće biti nikakvih povećanja ni danas, ni sjutra. Tu se misli na one proizvode, što je naša obaveza i prema EU politici i obaveza prema građanima da se štiti zdravlje građana i da se akciziraju proizvodi štetni po zdravlje, jer su troškovi za zdravstvene usluge koji su uzrokovani tim štetnim proizvodima enormni. Dakle prije 1. jula neće biti nikakvih poskupljenje”, kazao je Damjanović.

On je najavio i adekvatno oporezivanje igara na sreću.

“Od 15 miliona eura mršavih koje država prihoduje, prihodovaćemo 25 do 30 miliona”, kazao je Damjanović.

Izvor: RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor