Njemačka ukinula zakon o abortusu

Prema tom zakonu, ljekarima u Njemačkoj bilo je dozvoljeno da ponude abortus, ali nisu smjeli da daju dodatne informacije o samoj proceduri

Njemačka je danas ukinula zakon koji datira još iz doba nacista, a kojim je ljekarima zabranjeno pružanje informacija o abortusima.

Donji dom parlamenta izglasao je poništenje zakona, što znači da ljekari sada mogu da daju dodatne informacije o abortusima bez straha od progona.

Prema tom zakonu, ljekarima u Njemačkoj bilo je dozvoljeno da ponude abortus, ali nisu smjeli da daju dodatne informacije o samoj proceduri.

Tehnički, abortus je zabranjen u Njemačkoj, međutim u određenim okolnostima je dozvoljen i mora se izvesti tokom 12 sedmica od začeća.

– Skoro 100 godina ljekarima je bilo zabranjeno uz zaprijećenu kaznu da daju informacije o metodi i mogućim rizicima za žene koje razmatraju prekid trudnoće, rekao je ministar pravosuđa Marko Bušman i istakao da se sada završava nepovjerenje u žene i ljekare.

Sve presude pred krivičnim sudovima izrečene na osnovu tog zakona od oktobra 1990. godine biće ukinute, a postupci koji su u toku obustavljeni.

Nova vlada je svoje planove za eliminaciju zakona iznijela u koalicionom sporazumu potpisanom u novembru.

izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor