Najviši vrh u Africi dobio brzi internet

Penjači koji se penju na Kilimandžaro sada mogu dokumentovati svoje uspone i avanture u realnom vremenu i objavljivati sadržaj na društvenim mrežama jer imaju pristup internetu.

Vlasti Tanzanije su omogućile pristup brzom internetu na obroncima Kilimandžara. Ova planina se nalazi u sjevernom dijelu Tanzanije i najviši je vrh u Africi sa gotovo 5.900 metara.

Internet je omogućila kompanija „Tanzania Telecommunications Corporation“, a u funckiji je od utorka.

– Turisti sada mogu komunicirati sa svijetom s vrha Kilimandžara – saopštio je putem Tvitera ministar informacija, komunikacija i informacijskih tehnologija Nape Moses Nauje.

On je dodao da je nesigurno za turiste da se kreću planinom bez mogućnosti pristupa internetu.

Pored toga što turisti mogu objavljivati sadržaj u realnom vremenu, eksperti vide prednost interneta u tome što omogućava podizanje svijesti penjača te omogućava bolju navigaciju.

Penjačima na Maunt Everest, najvišu planinu na svijetu, internet je već odstupan u kampu.

Nauje je kazao da će do kraja godine internetom biti pokriven i sami vrh planine. Nacionalni park Kilimandžaro je pod zaštitom UNESCO-a i Tanzaniji donosi veliki dio prihoda od turizma.

Hiljade avanturista se penju na Kilimandžaro svake godine te mnogi od njih pokušavaju stići do samog vrha.

Kineski ambasador u Tanzaniji Čen Mingjian pozdravio je postavljanje interneta na Kilimandžaru. Upravo Kina učestvuje u finansiranju napora tanzanijske vlade da omogući širi pristup ICT infrastrukturi.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor