Search
Close this search box.

Najviše prijava iz preduzeća sa sjevera za finansijsku podršku bivšim zaposlenicima sektora rudarske i metalske industrije

Prijave za ostvarivanje finansijske podrške u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije su završene.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je otvorilo prijave 10. januara i zaključno sa 9. martom 2022. godine na adresu Ministarstva pristiglo je preko 4000 prijava, a tokom naredne sedmice očekuje se još prijava koje će pristići putem pošte.

Za finansijsku podršku prijavilo se najviše bivših radnika iz preduzeća Brskovo, Petoljetka, KAP, Metalac, Monter, zatim rudnika Berane, Brskovo i Šuplja stijena, ali i veliki broj bivših radnika iz preduzeća drugih privrednih djelatnosti koje nisu obuhvaćene Zakonom.

Zbog ogromnog broja prijava koji je premašio očekivanja, kako su saopštili iz Ministarstva ekonomskog razvoja, komisija za razmatranje prijava i ispunjenosti uslova za dodjelu finansijske podrške nastaviće intenzivan rad i uz osnažene kapacitete obradiće pristiglu dokumentaciju u najkraćem mogućem roku.

Napomenuli su da su prve isplate po osnovu ovog Zakona otpočele i da se dinamika plaćanja odvija po unaprijed planiranoj metodologiji.

Podsjećamo, Zakon je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja, a na predlog Vlade je usvojen u Skupštini Crne Gore 29.12.2021. i predstavlja prvi zakon kojim je započeta borba za ispravljanje dugogodišnje nepravde koju su trpjeli radnici Crne Gore.

Ovim zakonom utvrđuje se ostvarivanje prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije, a u čijoj je vlasničkoj strukturi bila država i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u tim društvima.

Finansijska podrška ovoj grupi radnika dodjeljuje se radi ostvarivanja socijalne pravde, pravičnog zadovoljenja finansijskih potreba bivših zaposlenih i članova njihove porodice i predstavlja prvi korak u ispravljanju dugogodišnje nepravde. Vlada Crne Gore ovim činom  pokazaje razumijevanje, solidarnost i istrajnost u  borbi za dostojanstvo, prava i socijalnu jednakost svakog bivšeg, ali i sadašnjeg radnika, zaključuju iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor