Montenegro film festival: Nagrade za životno djelo Bazeliju, Žilniku i Vesni Pećanac

U susret jubileju – 35 godina festivala, Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival ove godine dodijelio je nagrade za životno djelo.Savjet ove manifestacije od nacionalnog značaja odlučio je priznanje pripadne direktoru fotografije Bojanu Bazeliju, reditelju Želimiru Žilniku i glumici Vesna Pećanac.

Pored ovih nagrada, kako je saopšteno, u saradnji sa JU Crnogorska kinoteka, Festival će dodijeliti dvije Povelje zahvalnosti, filmskim montažerkama Sonji Pekić i Gini Paović.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Bazeliju, direktoru fotografije iz Herceg Novog i Los Anđelesa, “za poseban doprinos kinematografiji, koji se ogleda u izvanrednim umjetničkim i zanatskim doprinosima koje je postigao tokom svoje višedecenijske holivudske karijere”.

“Bazelijeve zasluge uključuju filmove The Ring, Mr. & Mrs. Smith i Hairspray reditelja Adama Šenkmena, filmove King of New York, China Girl i Body Snatchers reditelja Ejbela Ferare, filmove A Cure for Wellness i The Lone Ranger reditelja Gora Verbinskog, uključujući i saradnje sa doajenima holivuda poput Pola Šredera, Majkla Beja, te niz drugih filmova (poput: The Rapture, Deep Cover, Dangerous Beauty, Snake Eyes, Underwater…). Bazelijev doprinos svjetskoj kinematografiji – uspjeh je koji nas sve nadahnjuje”, stoji u obrazloženju Savjeta 35. FFHN-MFF.

Foto: Montenegro film festival

Nagrada za životno djelo Žilniku je pripala za izuzetan doprinos regionalnoj i svjetskoj kinematografiji.

“Autentičan i radikalan pristup Želimira Žilnika našoj društvenoj stvarnosti čini prepoznatljivu okosnicu najznačajnijih autorskih izraza koji potiču iz bišeg jugoslovenskog prostora. Autorski komentar Žilnika je širokog opsega i propituje kompleksna istorijska, politička, sociološka i filozofska preplitanja, zbog čega će njegov rad uvijek biti aktuelan i relevantan činilac regionalne kinematografije”, navedeno je u obrazloženju odluke Savjeta.

Nagrada za životno djelo Vesni Pećana je dodijeljena za umjetnički značaj kojim je gradila uloge tokom višegodišnje karijere, postajući prepoznatljiv element kinematografije regiona.

“Likovima žena koje prepoznajemo svakodnevno, a koje je Vesna Pećanac okarakterisala u filmovima Čudo neviđeno, U ime naroda, Iskušavanje đavola, Smrt gospodina Goluže, seriji Đekna nije umrla, a kad će ne znamo, kao i mnogim drugim na filmu i u pozorištu, ostaće vječno urezani u naša lična, ali i kolektivna sjećanja, ogledajući izuzetno složen društveni i kulturni kontekst i, posebno, poziciju žene u njemu”, ističe Savjet festivala.

Povelje zahvalnosti Festivala biće uručene Pekić i Paović koje su pored dugogodišnjeg plodonosnog rada na polju FTV montaže, već duže vremena angažovane za brigu o našoj celuloidnoj baštini u arhivi Kinoteke.

„Bez njihovog znanja o filmskoj traci i njenim specifičnostima obrade i tretmana – mi danas ne bismo imali mnoge dragocjene materijale sa pozitiv i negativ traka. Vrijedno je istaći da koleginice Paović i Pekić umijeće i znanja o filmskoj traci i njenim specifičnostima tretmana i obrade nesebično prenose na svoje nasljednike, čime osiguravaju budućnost ove tako rijetke vještine i u filmskim izazovima koji tek očekuju crnogorsku kulturu“, navedeno je u obrazloženju nagrade koju Festival dodjeluje u saradnji sa JU Crnogorska kinoteka.

Nagrade za životno djelo i Povelje zahvalnosti biće uručeni na ceremoniji otvaranja Festivala, 22. avgusta na Kanli Kuli.

Uz pomenute, na 35. FFHN-MFF biće dodijeljene: nagrade u tri takmičarske selekcije – dugometražnog igranog, dokumentarnog i studentskog filma, Gran pri– Zlatna mimoza za najbolji film, Nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu, Nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu, Plaketa Zoran Živković za Gran pri Festivala, Nagrada FEDEORA žirija i Adriatic Audience Award, koju dodjeljuje publika u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta 2022, pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture Herceg-fest.

izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor